Skupina krajín poslala tribunálu v Haagu žiadosť o vyšetrenie zločinov vo Venezuele

Päť latinskoamerických krajín a Kanada v stredu oznámili, že požiadali Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu, aby začal vyšetrovať údajné zločiny proti ľudskosti vo Venezuele. Informovala o tom agentúra DPA.

27.09.2018 06:20
debata (2)

Ide o vôbec prvú sťažnosť, ktorú členské krajiny tohto súdu v Haagu predložili voči ďalšiemu jeho členovi, píše agentúra Reuters.

Prezidenti Peru, Argentíny, Čile, Kolumbie a Paraguaja spolu s kanadským premiérom Justinom Trudeauom podpísali v utorok žiadosť, ktorú nasledujúci deň poslali ICC do Haagu, uviedol peruánsky prezident zahraničných vecí Nestor Popolizio.

V žiadosti, ktorá bola predložená na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, sa uvádza, že zločiny proti ľudskosti sa vo Venezuele začali páchať od 12. februára v roku 2014, keď v tejto krajine vypukli protesty proti vláde prezidenta Nicolása Madura.

V žiadosti sa krajiny odvolávajú na správy Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR), Medziamerickej komisie pre ľudské práva (IACHR) a medzinárodných právnych zástupcov, ktorí z Venezuely hlásili prípady mučenia a mimosúdnych popráv.

„Jediná možná cesta je koniec diktatúry, návrat k demokracii a úplná sloboda,“ povedal na margo venezuelskej krízy kolumbijský prezident Iván Duque na pôde OSN.

Venezuelčanov utekajúcich z vlasti pred hospodárskou a politickou krízou prijalo všetkých päť latiskoamerických krajín, ktoré spomínanú žiadosť podpísali. Len susediaca Kolumbia prijala takmer milión Venezuelčanov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela