USA a Turecko prekonajú "turbulentné obdobie", povedal Erdogan

Turecko a Spojené štáty prekonajú "turbulentné obdobie" vo vzájomných vzťahoch, povedal v noci na štvrtok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v New Yorku na turecko-americkej konferencii o investíciách. Informuje o tom agentúra DPA.

27.09.2018 09:43
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (3)

„Naše strategické partnerstvo s USA, ktoré doposiaľ prekonalo mnoho ťažkostí, prekoná aj toto turbulentné obdobie,“ citovala Erdogana turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Ankara a Washington sa sporia v mnohých otázkach vrátane pretrvávajúceho väznenia amerického protestantského pastora Andrewa Brunsona v Turecku. Ten čelí obvineniam z terorizmu a špionáže.

Turecko a USA, spojenci zo Severoatlantickej aliancie (NATO), vzájomne uvalili sankcie na svojich ministrov, ako aj na clá z dovozu. Erdogan predtým zaujal vzdorovitý postoj a obvinil Washington, že vedie „ekonomickú vojnu“.

V najnovších vyjadreniach však najvyšší turecký predstaviteľ zdôraznil, že Ankara je stále „optimistická“ ohľadom budúcnosti politických a obchodných väzieb s USA. Turecko podľa neho zostáva otvorené ekonomike voľného trhu a zlepšovaniu prostredia pre investície.

Erdogan však využil príležitosť na kritizovanie administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa za „využívanie obchodných otázok ako prostriedku“ na dosahovanie politických cieľov.

Americká vláda už viackrát vyzvala na prepustenie občanov zadržiavaných v Turecku vrátane pastora Brunsona, ktorý je v súčasnosti v domácom väzení v provincii Izmir a pred súd sa postaví 12. októbra.

Turecký prezident vo štvrtok podľa očakávaní pricestuje na štátnu návštevu Nemecka, kde má na pláne aj schôdzku so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #Recep Tayyip Erdogan