Egypt v boji proti ozbrojencom z Islamského štátu vyzbrojuje Beduínov

Egyptská armáda začala v rámci boja proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) s vyzbrojovaním členov beduínskych kmeňov v severnej a strednej časti Sinajského polostrova. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

27.09.2018 10:04
debata (3)
Egyptská armáda začala v rámci boja proti... Foto: SITA/AP
egypt, púšť, zbraň, ozbrojenec, militant, beduín, vojak Egyptská armáda začala v rámci boja proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) s vyzbrojovaním členov beduínskych kmeňov. (na snímke Beduín so zbraňou)

Ozbrojení Beduíni hliadkujú v oblasti, ktorá je už niekoľko rokov dejiskom krvavého konfliktu s militantmi napojenými na IS, pôsobiacimi na Sinaji. Príslušníci beduínskych kmeňov tvrdia, že ich znalosti im ako miestnym obyvateľom poskytujú v tomto boji výhodu.

Egyptská armáda však zatiaľ vyzbrojovanie Beduínov a ich využívanie ako bojovej sily verejne nepriznala. Uviedla len, že spolupracujú a poskytujú informácie. V minulosti boli egyptské bezpečnostné zložky opatrné v súvislosti s poskytovaním zbraní beduínom vzhľadom na dlhodobé napätie s príslušníkmi týchto kmeňov.

Najnovší posun môže byť podľa AP pokusom dostať miestne obyvateľstvo na Sinaji viac na stranu egyptskej vlády v boji proti militantom napojeným na IS.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Islamský štát #beduíni