V Číne popravili muža, ktorý zabil pred školou deväť študentov

V Číne bol dnes popravený muž, ktorý v apríli v centrálnej provincii Šen-si u strednej školy zabil nožom deväť študentov a ďalších 11 zranil. Informovala o tom agentúra Reuters.

27.09.2018 13:22
debata (1)

Dvadsaťosemročný Čao CCHE-wej bol za útok pred školou, ktorú v minulosti navštevoval, odsúdený na trest smrti v júli. Pred súdom uviedol, že k útoku ho dohnalo rozhorčenie nad vlastnými životnými neúspechmi a šikana, ktorej bol vo svojej bývalej škole vystavený.

Podľa pôvodného plánu chcel Čao zavraždiť svojich niekdajších spolužiakov a kúpil si za týmto účelom päť nožov. Keď ale spolužiakov nenašiel, rozhodol sa nakoniec, že ​​sa pomstí na iných študentoch školy. Jeho obeťami sa stalo sedem dievčat a dvaja chlapci.

Útoky proti školám či v ich okolí viedli v Číne v posledných rokoch k sprísneniu bezpečnostných opatrení v týchto zariadeniach. Napriek tomu sa incidenty podobného druhu opakujú. Najhoršiu bilanciu obetí má v krajine rok 2010, kedy po útokoch nožom alebo sekáčikom prišlo o život 20 detí.

Čína nezverejňuje počet ľudí, ktorých každoročne popravia. Podľa medzinárodnej organizácie pre ľudské práva Amnesty International (AI) ale popravuje najviac ľudí na svete, v roku 2016 ich podľa AI bolo vyše 1000.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #poprava #útok nožom