Útočil novičkom plukovník s hviezdou hrdinu Ruskej federácie?

Britskí a ruskí investigatívni novinári tvrdia, že odhalili pravú totožnosť jedného z mužov podozrivých z útoku bojovou látkou novičok na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa. Podľa reportérskych skupín Bellingcat a Insider je ním 39-ročný plukovník ruskej vojenskej rozviedky GRU Anatolij Vladimirovič Čepiga. Muž, ktorého doteraz verejnosť poznala pod menom Ruslan Boširov, podľa ich zistení bojoval vo vojnách v Čečensku a na Ukrajine a je držiteľom najvyššieho ruského vyznamenania, ktoré mu udelil prezident Vladimir Putin.

27.09.2018 19:06 , aktualizované: 28.09.2018 06:50
čepiga, rusko, skripaľ Foto: ,
Pamätník vo vojenskej škole pri ruskom meste Blagoveščensk, na ktorom sa nachádza aj zlatá hviezda s menom Anatolija Čepigu.
debata (454)

"Toto odhalenie odstránilo akékoľvek zostávajúce pochybnosti o tom, že dvaja podozriví traviči s novičkom boli v skutočnosti ruskými agentmi na tajnej vládnej misii,“ napísala skupina Bellingcat.

„Pravá identita jedného zo salisburských podozrivých bola odhalená," poznamenal na twitteri britský minister obrany Gavin Williamson. "Chcem poďakovať všetkým ľuďom, ktorí na tejto kauze tak neúnavne pracujú,“ dodal. Ministrov príspevok bol následne zo sociálnej siete bez vysvetlenia vymazaný. Scotland Yard, ktorý otravu nervovoparalytickou látkou novičok vyšetruje, informácie médií nekomentoval. Dva európske bezpečnostné zdroje oboznámené s vyšetrovaním otravy Skripaľa, jeho dcéry a troch ďalších náhodných obetí, z ktorých jedna kontakt s jedom neprežila, však pre agentúru Reuters potvrdili, že nové zistenia Bellingcatu a Insidera sú presné.

Londýn z otravy Skripaľa a spol. obvinil príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU, ktorí do Británie pricestovali s dokladmi vystavenými na krycie mená Ruslan Boširov a Alexandr Petrov. Muži s výzorom zodpovedajúcim podozrivým zo záberov bezpečnostných kamier, ktoré zverejnila britská polícia, neskôr v rozhovore pre ruským štátom financovanú televíziu RT tvrdili, že Boširov a Petrov sú ich pravé mená a že do juhoanglického Salisbury prišli ako turisti. Ako milovníci gotiky si tam vraj chceli pozrieť miestnu katedrálu.

Investigatívci z Bellingcatu a Insidera sa ku skutočnej totožnosti Čepigu dopátrali vďaka získaniu kópie jeho žiadosti o pas z roku 2003. Tvár na priloženej fotografii sa nápadne podobá na tvár muža, ktorý vystupoval pod menom Boširov.

Čepiga podľa nových odhalení v roku 2001 dokončil štúdiá na vojenskej akadémii na ruskom Ďalekom východe, odkiaľ pochádza, a potom nastúpil k útvaru špeciálnych jednotiek, s ktorými absolvoval tri turnusy v druhej čečenskej vojne. V roku 2014 ho vyslali na Ukrajinu a o niekoľko mesiacov neskôr mu prezident Putin na utajenej ceremónii udelil za zásluhy počas „mierovej misie“ Rad hrdinu Ruskej federácie.

Čepigov komplic do Británie cestoval pod svojím pravým krstným menom Alexandr a krycie mal iba priezvisko. Britská protiteroristická polícia podľa denníka Telegraph jeho pravú totožnosť pozná. Aj stanica BBC konštatovala, že v otázke identity podozrivých vyšetrovatelia nemajú nijaké pochybnosti. Telegraph citoval nemenovaného bývalého vysokého dôstojníka ruskej armády, podľa ktorého nasadenie osoby s hodnosťou a so skúsenosťami Čepigu v Salisbury naznačuje, že rozkaz na útok prišiel „z najvyšších miest“.

K tomuto názoru sa prikláňa aj spisovateľ a publicista Owen Matthews, ktorý dlhé roky pôsobil v Rusku ako spravodajca magazínu Newsweek. „Dovtedy, kým sa samotný Putin zapojil do nešikovných pokusov predstaviť ,Petrova' a ,Boširova' ako obyčajných mierumilovných turistov, sa dalo uvažovať o tom, že neúspešná otrava bola operáciou, ktorú na vlastnú päsť uskutočnila jedna z ruských tajných služieb,“ poznamenal Matthews pre denník Daily mail. „Teraz, keď sa tvár a meno jedného z podozrivých našli na početných fotografiách a dokumentoch na internete, možno konštatovať, že Putin bol nachytaný pri pokuse o analógovú lož v digitálnom veku,“ dodal.

Moskva nové dôkazy opätovne odmietla. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová dala „podhodenie“ informácií ohľadom Petrova a Boširova do súvislosti so stredajším prejavom britskej premiérky Theresy Mayovej v OSN. Tá v New Yorku obvinila Rusko, že „nehorázne porušuje medzinárodne normy, počnúc obsadzovaním suverénnych území a končiac nezodpovedným používaním chemických zbraní v britských uliciach agentmi GRU“. „Dôkazy nie sú, preto (Briti) pokračujú v informačnej kampani, ktorej hlavnou úlohou je odviesť pozornosť od otázky: Čo sa stalo v Salisbury,“ reagovala Zacharovová.

© Autorské práva vyhradené

454 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kauza Skripaľ