Fordová označila Trumpovho kandidáta Kavanaugha za sexuálneho útočníka

Christine Blaseyová Fordová pod prísahou v právnom výbore Senátu amerického Kongresu vyhlásila, že kandidát amerického prezidenta Donalda Trumpa na sudcu Najvyššieho súdu Brett Kavanaugh ju ako stredoškolák sexuálne napadol. Kavanaugh, ktorý obvinenia rozhodne odmieta, bude ešte pred senátormi vypovedať.

27.09.2018 21:41 , aktualizované: 28.09.2018 06:05
Christine Blaseyová Fordová Foto: ,
Christine Blaseyová Fordová počas vypočutia v Senáte.
debata (22)

Fordová, ktorá sa pri popisovaní udalosti z roku 1982 len ťažko bránila slzám, senátorom povedala, že bola presvedčená, že ju opitý Kavanaugh znásilní. Bála sa tiež, že by ju mohol aj neúmyselne zabiť, pretože v snahe umlčať jej krik jej držal ruku na ústach a ona nemohla dýchať. Nakoniec sa jej ale podarilo utiecť.

Fordová na opakované otázky senátorov, či si je istá, že útočníkom bol Kavanaugh, potvrdila, že to bol on, kto ju napadol. Za svedka celej udalosti označila Kavanaughovho priateľa Marka Judgea, ktorý si ale na udalosť nespomína a svedčiť verejne nechce.

Otázky okolo detektora

Fordová, ktorá teraz vyučuje na univerzite v Kalifornii, povedala, že ešte v auguste, než bola aféra zverejnená, úspešne podstúpila test na detektore lži. Nejasnosť ale vyvolávajú podmienky tejto procedúry, pretože ju absolvovala v hoteli. Nevie tiež, kto využitie polygrafu zaplatil.

Senátorom Fordová na úvod povedala, že je vystrašená, ale že svoje svedectvo považuje za občiansku povinnosť. Uviedla, že sa s incidentom len ťažko vyrovnávala a že dodnes trpí úzkosťou a ďalšími panickými pocitmi. Vyhlásila tiež, že chcela, aby vec preveril Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), o čo ale Trump a veľká časť republikánskych senátorov nestojí.

Sudca Brett Kavanaugh svedčí pred Senátom. Foto: Reuters, POOL
Brett Kavanaugh Sudca Brett Kavanaugh svedčí pred Senátom.

Rozčúlený Kavanaugh: Neprinútite ma skončiť

Kavanaugh pred senátormi pod prísahou rázne odmietol obvinenia zo sexuálneho útoku, ktoré vzniesla Fordová. Viditeľne rozčúlený Kavanaugh senátorom povedal, že obvinenia zničili jeho meno a ublížili jeho rodine.

„Nebol som na večierku, o ktorom Fordová hovorí,“ povedal Kavanaugh. „Nikdy som sexuálne nikoho nenapadol. Ani na strednej škole, ani na univerzite, proste nikdy,“ dôrazným hlasom vyhlásil Kavanaugh.

Schvaľovací proces v Senáte, ktorý o vymenovaní do Najvyššieho súdu USA rozhoduje, označil Kavanaugh za hanbu. Dodal, že rétorika demokratov a reakcie proti nemu majú za cieľ ho „odstreliť“ a zničiť jeho rodinu i dobré meno, ktoré si budoval desiatky rokov tvrdou prácou. Senátorom povedal, že sa nemieni kandidatúry vzdať a že ho môžu vyradiť v hlasovaní, nikdy ho však neprinútia dobrovoľne skončiť.

Vypočutie s Fordovou vo výbore začalo o 10:00 miestneho času (16:00 SELČ) a skončilo po štyroch hodinách. Kavanaugh Fordovej výpoveď sledoval spolu s viceprezidentom Mikom Penceom v jeho senátnej kancelárii. Trump časť vystúpenia Fordovej sledoval v lietadle, pretože bol na ceste z New Yorku do Washingtonu.

Republikánsky predseda výboru Chuck Grassley na úvod vypočutia vyslovil poľutovanie nad tým, ako aféra zasiahla životy Fordovej aj Kavanaugha. V závere potom Fordovej poďakoval, že pred senátormi predstúpila.

Trump označil výpoveď Kavanaugh za strhujúcu a úprimnú

Americký prezident Donald Trump na twitteri označil výpoveď Kavanaugha za úprimnú a vyzval Senát, aby ho potvrdil do pozície sudcu Najvyššieho súdu.

„Sudca Kavanaugh ukázal Amerike presne ten dôvod, prečo som ho nominoval. Jeho výpoveď bola silná, úprimná a strhujúca,“ uviedol Trump na twitteri. „Senát musí hlasovať (v prospech Kavanaugha)!“ doplnil šéf Bieleho domu.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sexuálne násilie #Donald Trump #Brett Kavanaugh