Irán: Izrael ako jediný na Blízkom východe má jadrové zbrane

Svet by sa mal viac zaoberať jadrovým programom Izraela, pretože je to jediný štát na Blízkom východe s jadrovými zbraňami. V reakcii na štvrtkový prejav izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pred Valným zhromaždením OSN to uviedol na twitteri iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf.

28.09.2018 06:33
Mohammad Džavád Zaríf, Irán, minister zahraničia, Foto: ,
Mohammad Džavád Zaríf.
debata (57)

„Izrael je jediným režimom v našom regióne s tajným a nepriznaným programom na výrobu jadrových zbraní, vrátane skutočného jadrového arzenálu. Nastal čas, aby sa Izrael priznal a predstavil svoj nelegálny program na výrobu jadrových zbraní medzinárodným inšpektorom,“ uviedol Zaríf na twitteri.

Kriticky sa k prejavu Netanjahua vyjadril tiež jeho hovorca Bahrám Ghasemí, ktorý povedal, že sa svet len ​​zasmeje výrokom Netanjahua o tom, že Irán má tajný jadrový sklad v Teheráne. Prejav izraelského premiéra pritom hovorca iránskej diplomacie podľa agentúry Fars označil za „nepravdivý, bezvýznamný a nepotrebný“.

Netanjahu vo štvrtok v New Yorku v OSN uviedol, že Irán má ďalšie jadrové úložiska v Teheráne, kde má výbavu pre výrobu jadrových zbraní. Zároveň pochválil Spojené štáty za to, že odstúpili od jadrovej dohody s Iránom a opäť proti islamskej republike zaviedli sankcie. Snahu európskych signatárov o zachovanie dohody, napriek americkým sankciám, izraelský premiér označil za nebezpečnú politiku ústupkov. Zdôraznil pritom, že nedopustí, aby Irán Izrael ohrozoval.

Medzinárodnú jadrovú dohodu s Iránom podpísali v roku 2015 Spojené štáty, Francúzsko, Británia, Nemecko, Čína, Rusko a EÚ; Teherán sa v dokumente zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za odvolanie s tým spojených sankcií. Vďaka dohode sa zahraničným firmám otvoril prístup na osemdesiatmiliónový iránsky trh. Americký prezident Donald Trump však tento rok v máji oznámil, že USA od dohody odstupujú a v auguste zaviedol Washington proti Iránu nové sankcie.

K odstúpeniu USA od dohody sa opakovane kriticky vyjadrili jej ďalší signatári a EÚ sa usiluje o to, aby mohla zachovať obchod s Iránom. Teherán pohrozil, že odstúpi od dohody, pokiaľ mu prestane prinášať ekonomické výhody plynúce zo zrušenia sankcií.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #Benjamin Netanjahu #iránsky jadrový program #Mohammad Džavád Zaríf #jadrová bezpečnosť