Indonézske úrady zrušili varovanie pred cunami po druhom silnom zemetrasení

Úrady v Indonézii odvolali varovanie pred prívalovými vlnami cunami, ktoré vydali krátko po druhom silnom zemetrasení, ktoré v piatok zasiahlo indonézsky ostrov Sulawesi. Informovala o tom agentúra AP.

28.09.2018 13:35
Indonézia, zemetrasenie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Americká geologická služba USGS uviedla, že druhé dnešné zemetrasenie s magnitúdou 7,5 zaznamenali v hĺbke desiatich kilometrov, pričom jeho epicentrum bolo zhruba 56 kilometrov od mesta Donggala v strednej časti ostrova Sulawesi.

Po tomto zemetrasení indonézske úrady vydali varovanie pred vlnami cunami, ktoré sa týkalo obyvateľov provincií v strednej a západnej časti ostrova. Úrady prostredníctvom v televízii vysielanej výzvy žiadali ľudí z pobrežných oblastí, aby sa urýchlene presunuli do vyššie položených miest.

Rovnakú oblasť predtým postihlo aj zemetrasenie s magnitúdou 6,1. Indonézske úrady informovali, že toto zemetrasenie si vyžiadalo najmenej jednu obeť a asi desať zranených. Otrasy spôsobili aj materiálne škody na budovách.

Indonézia je často vystavovaná zemetraseniam v dôsledku svojej polohy v tzv. ohnivom kruhu, reťazci vulkanických pohorí a tektonických zlomov. V decembri 2004 si silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri pobreží ostrova Sumatra a následná vlna cunami vyžiadali vyše 230.000 obetí.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #indonézia #cunami