Benjamin Netanjahu zopakoval šou vo VZ OSN

Papier vraj znesie veľa. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa vo štvrtok pokúsil dokázať, že rovnako aj tribúna VZ OSN.

29.09.2018 08:20
UN-ASSEMBLY/ISRAEL-IRAN Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svoj prejav na VZ OSN doplnil názornými pomôckami.
debata (8)
Pred prítomnými totiž, napriek dôkazom o opaku, tvrdil, že Irán dodnes schováva 15 kontajnerov s rádioaktívnym obsahom s celkovým objemom až 300 ton. Vraj priamo pod športovým štadiónom. Netanjahu pritom teatrálne použil satelitné fotografie a diagramy s miestom, na ktorom má byť podľa Tel Avivu uskladnený nebezpečný materiál.

USA: Izrael zavádza

„Vyzývam týmto Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE – pozn. red.), aby uskutočnila inšpekciu skôr, ako Irán vyprace úkryt. Povedzte svetu pravdu o Iráne,“ zaznelo z úst izraelského šéfa kabinetu. Pritom pravda je podľa agentúry Reuters dávno známa. S odvolaním sa na zdroj v amerických tajných službách tvrdí, že Izrael zavádza. Podľa neho v USA vedia o sklade, ale „je v ňom uložený archív a nie jadrový materiál“.

„Cieľom Iránu je vyrobiť jadrové zbrane a atómovú bombu,“ opakoval však napriek všetkému známy postoj Netanjahu, ktorý zdôraznil, že to „Izrael nedopustí“. Pokúsil sa tak legalizovať dôvod v prípade akejkoľvek budúcej vojenskej provokácie voči Iránu. A podľa Netanjahua sa to týka aj aktivít Izraela v Sýrii či Iraku.

Izraelský premiér má rád názorné pomôcky

Aj v septembri 2012 na pôde VZ OSN premiér Netanjahu použil názornú pomôcku. Konkrétne kreslil „červenú čiaru“, za ktorú vraj Irán nepustí a apeloval na svet, aby urobil všetko pre zamedzenie iránskej výroby jadrovej zbrane. Odvtedy sa však situácia zmenila. S Teheránom sa podarilo podpísať dohodu o jeho jadrovom programe.

„Izraelská šou umenia a remesiel nemôže skryť, že Izrael ako jediný režim v našej oblasti má ,tajný' a nedeklarovaný program jadrového zbrojenia vrátane reálneho jadrového arzenálu. Je načase, aby Izrael poskytol medzinárodnému tímu inšpektorov informácie o svojom ilegálnom programe jadrového zbrojenia,“ reagoval na tvrdenie Netanjahua na jednej zo sociálnych sietí Muhammad Džavád Zaríf, šéf iránskej diplomacie.

MAAE to vidí inak

MAAE opakovane informuje, že Teherán plní záväzky z dohody o iránskom jadrovom programe (pôvodne „šestka“ – Rusko, USA, Británia Čína, Francúzsko, Nemecko – a dnes "päťka“ po jednostrannom odstúpení USA – pozn. red.).

Ešte v roku 1986 bývalý izraelský jadrový technik Mordechaj Vanunu odhalil v britských novinách izraelské jadrové tajomstvá v Negevskej púšti pomocou jadrového reaktora v Dimone. Tel Aviv fyzika potrestal za prezradenie dnes už verejného tajomstva osemnásťročným väzením. Celý trest si odsedel. Z Vanunuových informácií už pred rokmi odborníci usúdili, že Izrael má k dispozícii 100 až 200 jadrových hlavíc.

Nielen Vanunu to povedal nahlas

„Izraelský jadrový program je pre svet väčšou hrozbou ako iránsky,“ tvrdil už v roku 2004 Vanunu. „Môžeme Izraelu povedať: Ak obviňujete Irán, donúťme Izrael aj Irán, aby otvorili svoje jadrové zariadenia a stali sa bezjadrovou zónou. Myslím, že Irán aj Irak to akceptujú, ale Izrael takúto politiku stále neprijíma,“ povedal Vanunu už pred rokmi v rozhovore pre švédsky verejnoprávny rozhlas. A pre austrálsku rozhlasovú stanicu Radio Adelaide zdôraznil, že Izrael nemá „žiadne rozumné ospravedlnenie“ v súvislosti s výrobou svojich jadrových zbraní.

„Moje odhalenia o izraelských jadrových tajomstvách ukázali svetu, že (Izraelčania) urobili veľkú chybu,“ vyhlásil ešte v roku 2004 Vanunu. Zároveň tvrdil: „Vyrábajú veľa atómových a vodíkových bômb (…) Mali by si uvedomiť, že prehrali v tejto vojne jadrových tajomstiev a mali by pred svetom pripustiť, že šli zlým smerom.“

Po odpykaní trestu Vanunua prepustili v apríli 2004. Izraelské orgány mu však zakázali hovoriť so zahraničnými novinármi a vycestovať z Izraela.

Izraelsko-iránske vzťahy sú napäté od roku 1979, keď v Iráne zvrhli monarchiu Rezá Pahlavího, a po odstránení irackého lídra Saddáma Husajna medzinárodnou koalíciou vedenou USA Tel Aviv dodnes vníma Irán ako nepriateľa číslo jeden.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Mohammad Džavád Zaríf #iránska jadrová dohoda #izraelsko-iránsky konflikt