V Barcelone sa pripravujú demonštrácie policajtov a separatistov

Katalánske ministerstvo vnútra nedovolilo dvom organizáciám usporiadať demonštrácie v Barcelone v rovnakom čase a na rovnakom mieste, pretože hrozil konflikt separatistov a ich kritikov. Odborárske združenie španielskych policajtov a separatisti tak musia pre sobotňajšiu demonštráciu zmeniť miesto konania, informoval v piatok denník El Mundo.

28.09.2018 15:11
katalánsko, demonštrácia, nezávislosť, španielsko Foto: ,
Demonštranti za nezávislosť Katalánska.
debata (3)

Aj tak ale bude mať katalánska polícia v sobotu plné ruky práce, aby stretom v centre Barcelony okolo poludnia zabránila. Asociácia španielskych policajtov Jusapol začiatok pochodu centrom mesta posunula len o niekoľko stoviek metrov pred policajné riaditeľstvo na Via Laietana. Separatisti chcú protestovať proti tejto demonštrácii.

Pôvodne zvolal Jusapol sobotňajšiu manifestáciu na námestie Sant Jaume, kde sídli barcelonská radnica aj úrad katalánskej vlády. Pod heslom Spoločne za spoločný cieľ chce pripomenúť minuloročné nasadenie španielskych policajtov v Katalánsku pri udalostiach okolo októbrového referenda o nezávislosti, ktoré regionálna vláda usporiadala napriek zákazu Madridu, podľa ktorého hlasovanie odporovalo ústave.

Organizácia separatistov chce v sobotu zorganizovať manifestáciu „proti katalánofóbii“. Ich akciu podporil v piatok na twitteri aj bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý sa zdržiava od minulej jesene v Belgicku, pretože mu v Španielsku hrozí väzenie za separatistické snahy. „Zajtra sa stretnime demokraticky a pokojne, ako vždy. Inak to ani nevieme,“ vyzval v piatok Puigdemont.

V Katalánsku rastie v posledných týždňoch napätie medzi priaznivcami a odporcami nezávislosti regiónu aj v súvislosti s blížiacim sa prvým výročím referenda. Pri ňom španielska polícia zasahovala proti ľuďom, ktorí chceli hlasovať, niekoľko stoviek ľudí bolo pritom zranených, väčšina ľahko.

Tento mesiac sa konalo v Barcelone už niekoľko demonštrácií. Tisíce ľudí sa zišli 20. septembra v deň výročia razie španielskej polície na katalánskom ministertve hospodárstva, kde policajti vlani zhabali dokumenty k referendu. Milión priaznivcov nezávislosti dorazil na demonštráciu 11. septembra pri príležitosti Dňa Katalánska, ľudia požadovali tiež prepustenie katalánskych separatistických politikov, z ktorých niektorí sú pre referendum už skoro rok vo väzbe.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #referendum o nezávislosti #nezávislosť Katalánska