Mosty na ostrov Zealand opäť otvorili, policajná akcia v Dánsku pokračuje

Dánska polícia opätovne otvorila mosty spájajúce najväčší dánsky ostrov Zealand, na ktorom sa nachádza aj metropola Kodaň, so zvyškom krajiny, ale i susedným Nemeckom a Švédskom. Mosty boli nakrátko zatvorené pre rozsiahlu akciu, v rámci ktorej polícia stále pátra "po troch osobách" vezúcich sa v čiernom aute značky Volvo V90 so švédskym evidenčným číslom.

28.09.2018 15:51 , aktualizované: 17:37
dánko, zápcha, doprava, polícia Foto: ,
Po uzavretí mostov vznikli dopravné zápchy.
debata (2)

Dánska polícia opätovne otvorila mosty spájajúce najväčší dánsky ostrov Zealand, na ktorom sa nachádza aj metropola Kodaň, so zvyškom krajiny, ale i susedným Nemeckom a Švédskom. Mosty boli nakrátko zatvorené pre rozsiahlu akciu, v rámci ktorej polícia stále pátra „po troch osobách“ vezúcich sa v čiernom aute značky Volvo V90 so švédskym evidenčným číslom.

Osoby hľadajú v súvislosti so „závažným trestným činom“, oznámila podľa stanice BBC dánska polícia. Vo vyhlásení tiež vyzvala kohokoľvek, kto opísané vozidlo uvidí, aby sa k nemu nepribližoval a okamžite ju kontaktoval.

Švédsky denník Aftonbladet, ktorý citoval nemenovaný zdroj z prostredia dánskej polície, uviedol, že prípad sa pravdepodobne týka únosu. Polícia však oficiálne takúto správu nepotvrdila.

V rámci operácie boli asi dve hodiny zatvorené mosty spájajúce Zealand s dánskym ostrovom Funen, ako aj so susedným Švédskom. Prerušená bola tiež trajektová doprava medzi Dánskom, Nemeckom a Švédskom, v dôsledku čoho sa v okolí uvedených dôležitých priechodov začali tvoriť dopravné zápchy.

Kodanská polícia však už na Twitteri informovala, že všetky mosty znovu otvorila a obnovila i trajektovú prepravu. Prevádzka kodanského letiska prerušená nebola.

Dánska televízia medzitým odvysielala zábery, na ktorých je vidno ako ťažko ozbrojení policajti prehľadávajú autá na Öresundskom moste spájajúcom Kodaň so Švédskom. Televízia TV2 zároveň informovala, že policajný vrtuľník a tiež jednotky so psami boli spozorované pri meste Roskilde – na diaľnici spájajúcej Kodaň s dánskym ostrovom Funen. Policajti vyzbrojení automatickými zbraňami podľa fotografa citovaného v dánskom denníku Berlingske zastavili jedno auto na diaľnici západne od Kodane.

„V dánskej polícií som slúžil 41 rokov, a takýto druh operácie som nikdy nezažil,“ povedal bulvárnemu denníku BT Hans Jörgen Bonnichsen, bývalý šéf dánskej tajnej služby.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #Švédsko