Hackerský útok na Facebook zasiahol 90 miliónov užívateľov

Sociálna sieť Facebook čelí útoku, v rámci ktorého hackeri prenikli do 50 miliónov účtov. Ďalších približne 40 miliónov užívateľov Facebook z účtov preventívne odhlásil, informovala agentúra AP.

28.09.2018 19:46 , aktualizované: 20:06
debata (10)

Predstavitelia Facebooku zatiaľ nevedia, či mali hackeri nejaké konkrétne ciele a či napadnuté účty aj zneužili. Spoločnosť taktiež nevie, kto stojí za útokom, či v ktorej krajine sa jeho páchatelia nachádzajú.

Viceprezident a produktový manažér Facebooku Guy Rosen uviedol, že útok je rozsiahly a že jeho okolnosti sú predmetom vyšetrovania.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Facebook hackeri použili na prienik do siete funkciu „View as“ (Prezerať ako). Získali tak kontrolu nad účtami užívateľov a mohli by ich potenciálne zneužiť.

Facebook už prijal opatrenia, aby bezpečnostný problém odstránil a o útoku informoval políciu.

„Keďže sme práve začali vyšetrovanie, ešte musíme zistiť, či boli tieto účty zneužité alebo či sa podarilo získať prístup k akýmkoľvek informáciám. Tiež nevieme, kto je za týmito útokmi alebo kde sa nachádza,“ oznámil Facebook, ktorého vyjadrenie citovala agentúra DPA. Ohrozenie účtov bolo odhalené tento týždeň v utorok.

Celkovo Facebook odhlásil 90 miliónov užívateľov, do ktorých účtov mohli hackeri preniknúť cez spomínanú funkciu „View as“. Do svojich účtov sa dostanú až po opätovnom prihlásení.

Facebook je jednou z najväčších sociálnych sietí a v súčasnosti má viac ako dve miliardy aktívnych užívateľov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #hackeri #facebook