Izrael: Protesty si vyžiadali smrť šiestich Palestínčanov

Izraelská armáda zabila počas protestov na hranici s Pásmom Gazy šiestich Palestínčanov.

28.09.2018 23:06
palestína, gaza Foto: ,
Palestínske protesty v Pásme Gazy.
debata (12)

Pozdĺž hranice sa v piatok zišli tisícky palestínskych demonštrantov, ktorí pálili pneumatiky a hádzali kamene do vojakov. Tí odpovedali slzotvorným plynom a streľbou. Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že šiesti ľudia zomreli a ďalších vyše 90 bolo zranených. Medzi mŕtvymi sú aj deti vo veku 12 a 14 rokov.

Palestínčania počas piatkového protestu pálili pneumatiky a hádzali kamene na izraelských vojakov, ktorí sa ich snažili rozohnať slzotvorným plynom. Po tom, ako začali demonštranti hádzať granáty a výbušniny, odpovedala izraelská armáda leteckým útokom na cieľ palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré kontroluje Gazu.

Agentúra DPA informovala o 190 zranených, z ktorých 47 malo strelné zranenia.

Podľa izraelskej armády sa na viacerých miestach pozdĺž hranice s Izraelom zhromaždilo dovedna viac ako 10.000 Palestín­čanov.

Palestínske militantné hnutie Hamas organizuje v oblasti od marca pravidelné protesty s cieľom dosiahnuť ukončenie izraelsko-egyptskej blokády Gazy. Tá sa začala v roku 2007, keď táto militantná organizácia prevzala kontrolu nad Pásmom Gazy.

Protesty si od marca vyžiadali životy 136 Palestínčanov. V auguste palestínsky ostreľovač usmrtil jedného izraelského vojaka.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #protest #Pásmo Gazy