Heiko Maas: Mníchov patrí k najtemnejším kapitolám vzájomných vzťahov

Mníchovská dohoda patrí podľa nemeckého ministra zahraničia Heika Maasa k najtemnejším kapitolám vzájomných vzťahov. Pripravila totiž cestu k rozdeleniu a nakoniec rozbitiu Československa. Šéf nemeckej diplomacie to povedal pri príležitosti 80. výročia podpísania mníchovskej dohody.

29.09.2018 11:16
debata (9)

„Čo bolo vtedy v niektorých častiach Európy sprvu oslavované ako úspech (na ceste) za zabezpečením mieru, bol len začiatok k rozpútaniu Nemeckom založeného plošného požiaru, ktorý uvrhol kontinent a svet do katastrofy,“ napísal Maas k dohode, ktorú v noci z 29. na 30. septembra v Mníchove uzavreli Británia, Francúzsko, Nemecko a Taliansko.

„Európska únia dnes predstavuje protiklad ducha Mníchova,“ je presvedčený nemecký minister, podľa ktorého je základom únie rešpekt ku všetkým členským krajinám a občanom. „Namiesto práva silnejšieho platí sila práva,“ poznamenal tiež s tým, že krajiny, ktoré teraz v rámci Európskej únie a Severoatlantickej aliancie úzko spolupracujú, sa chcú za tieto hodnoty a princípy zasadzovať.

V mníchovskej dohode Neville Chamberlain, Édouard Daladier, Adolf Hitler a Benito Mussolini odsúhlasili postúpenie zhruba tretiny československého územia s prevažne nemeckým obyvateľstvom (Sudet) Nemecku. Dohoda, ktorá vznikla bez účasti československých predstaviteľov, bola spočiatku vydávaná za akt zaisťujúci Európe mier. Už za necelý rok sa však pre agresiu hitlerovského Nemecka rozhorela druhá svetová vojna.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Mníchovská dohoda #Heiko Maas