Zemetrasenie v Indonézii má podľa novej bilancie 832 obetí

Piatkové zemetrasenie a prívalová vlna cunami, ktoré zasiahli indonézsky ostrov Sulawesi, majú už 832 obetí na životoch. Vnovej bilancii to oznámila indonézska národná agentúra pre riešenie krízových situácií. Doteraz sa uvádzal zhruba polovičný počet potvrdených obetí.

30.09.2018 08:21 , aktualizované: 09:10
Indonézia Zemetrasenie Cunami Foto: ,
Ľudia odnášajú telo obete v meste Palu na idonézskom ostrove Sulawesi, ktorý zasiahli v piatok silné zemetrasenia a vlny cunami v sobotu 29. septembra 2018.
debata (1)

Najviac postihnuté sú mestá Palu a Donggala, ktoré sú domovom 600 000 ľudí. Podľa hovorcu indonézskej agentúry Sutopa Purwoa Nugrohoa zostáva stále mnoho ľudí pod troskami zrútených domov.

Najsilnejší z troch hlavných otrasov mal v piatok silu 7,5 stupňa. Následná vlna cunami dosiahla až tri metre a zmietla pobrežné oblasti. Indonézski novinári, ktorí sú na mieste, tvrdia, že všade okolo nich ležia ľudské telá.

Červený kríž odhaduje, že katastrofa sa týka až 1,6 milióna ľudí. Veľké obavy panujú v prípade Donggaly, ktorá je odrezaná od prúdu a komunikačných kanálov a rozsah škôd tam stále nie je jasný.

Do záchranných prác bola povolaná aj armáda, informoval indonézsky prezident Joko Widodo.

Agentúra AP informovala, že miestne úrady zaznamenali v postihnutých oblastiach prvé prípady rabovania.

Meteorológovia a seizmológovia v Indonézii sú teraz v súvislosti so zemetraseniami a ich dôsledkami vystavení kritike za údajné zmätky pri vyhlasovaní a odvolávania varovania pred cunami.

Vedúca indonézskej meteorologickej, geofyzikálnej a klimatologickej agentúry Dwikorita Karnawatiová podľa DPA obhajovala postup svojich kolegov. Spresnila, že varovanie pred cunami bolo odvolané až po tom, ako vlny udreli na pobrežie ostrova Sulawesi – keď voda z pevniny ustúpila.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sulawesi