Spoluautor vyšetrovania o Petrovovi a Boširovovi musel odísť z Ruska

Ruský novinár, ktorý sa zapojil do vyšetrovania o mužoch podozrievaných Britániou z pokusu o otrávenie bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa, bol nútený odísť z Ruska.

30.09.2018 08:33
debata (77)

Rozhlasová stanica Echo Moskvy uviedla, že novinár Sergej Kanev jej v sobotu potvrdil, že opustil Rusko, keď sa dozvedel, že by ho tam mohli obviniť z prípravy teroristického ú­toku.

Ruský publicista a novinár Viktor Šenderovič túto situáciu podľa Echa Moskvy komentoval konštatovaním, že v „Rusku Kaneva nedokáže ochrániť ani zákon, ani spoločnosť“.

Na vyšetrovaní okolností otravy agenta Skripaľa a jeho dcéry pracujú investigatívne portály Bellingcat a The Insider.

K útoku na Skripaľovcov došlo 4. marca v anglickom meste Salisbury a podľa Londýna bola pri ňom použitá nervovoparalytická látka novičok. Británia z jeho uskutočnenia podozrieva agentov GRU Alexandra Petrova a Ruslana Boširova.

Investigatívni novinári doteraz odhalili údajne pravú totožnosť jedného z dvoch agentov – podľa Bellingcatu Boširov sa v skutočnosti volá Anatolij Čepiga a je plukovníkom GRU.

Údaje o totožnosti Alexandra Petrova – druhého z mužov podozrivých zo spáchania pokusu o otravu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry – budú zverejnené v najbližších siedmich až desiatich dňoch, napísal v piatok britský denník The Times s odvolaním sa na zdroje oboznámené s týmto prípadom.

Britský denník Daily Telegraph okrem toho v piatok informoval, že britské spravodajské služby a protiteroristická policajná jednotka medzičasom identifikovali aj tretieho podozrivého v prípade Skripaľ.

Podľa Telegraphu tento tretí podozrivý – údajne tiež zamestnanec GRU – navštívil Salisbury s cieľom zhromaždiť spravodajské informácie pre svojich kolegov Alexeja Petrova a Ruslana Boširova, ktorí podľa Británie pokus o otrávenie Skripaľovcov spáchali.

Tento agent pre kolegov vypracoval plán ulice v Salisbury, kde býval Skripaľ, a zistil, ktoré dvere na dome používa.

Polícia pri vyšetrovaní útoku na Skripaľa zistila, že nervovoparalytická látka, ktorou mal byť tento bývalý agent GRU otrávený, bola nanesená aj na kľučku vchodových dverí.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Skripaľ #Ruslan Boširov #Alexandr Petrov