Británia chce vyslať do Arktídy 800 vojakov, obáva sa ruskej agresie

Británia plánuje na budúci rok posilniť svoju vojenskú prítomnosť v arktickej oblasti. Príčinou týchto krokov sú obavy z narastajúcej ruskej agresie v tomto regióne. Pre nedeľňajšie noviny Sunday Telegraph to uviedol britský minister obrany Gavin Williamson.

30.09.2018 19:52
debata (153)

Povedal, že britská vláda pripravuje „obrannú arktickú stratégiu“, v rámci ktorej v roku 2019 do Nórska pošle 800 vojakov a na severe tejto škandinávskej krajiny vytvorí novú vojenskú základňu.

Podľa spomínaného denníka Británia k týmto krokom pristúpila čiastočne preto, lebo predpokladá, že Rusko bude pokračovať v rozširovaní svojej vojenskej prítomnosti v Arktíde.

Williamson ďalej uviedol: „Vidíme, že ruská podmorská aktivita dosiahla úroveň z obdobia studenej vojny a je pravda, že začíname na to reagovať.“

„V čase, keď sa topia ľadovce, sa "otvárajú nové námorné cesty, a tým sa význam arktického regiónu zvyšuje,“ povedal podľa agentúry Bloomberg Willianmson. Zároveň dodal, že v arktických vodách sa nachádza viac ruských než britských ponoriek a Rusko „tento región militarizuje“. „Musíme byť pripravený riešiť všetky hrozby, ktoré sa objavia,“ dodal.

153 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko