Rebeli v sýrskom Idlibe odmietli informáciu, že sa stiahli

Ozbrojená skupina Fajlak aš-Šám odmietla správu, že sa začala sťahovať zo zóny, ktorá sa má stať demilitarizovaným pásmom v sýrskej provincii Idlib. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

01.10.2018 11:23
al-kájda, sýria, idlib, militanti, povstalci,... Foto: ,
Radikálni povstalci v Idlibe.
debata (6)

Na demilitarizovanom pásme v Idlibe sa dohodlo Rusko s Tureckom, teda krajiny, ktoré majú vplyv na opačné tábory bojujúce v Sýrii. Rusko podporuje Damask, Turecko niektoré z povstaleckých skupín. O tom, že zo zóny odchádzajú bojovníci skupiny Fajlak aš-Šám, ktorá je považovaná za jednu z najsilnejších skupín pôsobiacich na severe Sýrie, informovala v nedeľu exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR).

„Čo bolo uvedené ohľadom nášho odchodu z demilitarizovanej zóny, je lož,“ uviedol šéf Fajlak aš-Šám šejk Umar Huzajfa.

Informácie o tom, že sa povstalci z oblasti sťahujú aj s ťažkými zbraňami, poprela aj ďalšia povstalecká skupina, ktorá patrí k Slobodnej sýrskej armáde (FSA), čo je aliancia rebelov, ktorú podporuje Turecko. Súčasťou FSA je i Fajlak aš-Šám, pripomína Reuters.

Demilitarizovaná zóna má byť široká 15 až 20 kilometrov a má od seba oddeliť územia ovládané povstalcami a radikálmi na jednej strane a vládnymi silami na strane druhej.

Zatiaľ však nie je jasné, koľko skupín je ochotných z tejto zóny odísť. Najväčšou skupinou, ktorá v Idlibe pôsobí, je radikálny Haját Tahrír aš-Šám (HTS), ktorá má blízko k al-Kájde a podľa niektorých správ má pod kontrolou až 60 percent provincie. Zvyšok územia je v rukách skupín prevažne podporovaných Tureckom.

Ankara má zabezpečiť, aby povstalci odovzdali ťažké zbrane a z územia vyčleneného ako demilitarizované odišli do polovice októbra. Na tomto území potom má pôsobiť turecká armáda a ruská vojenská polícia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Turecko #Idlib #al-Káida #vojna v Sýrii