Čína oslavuje 69. výročie vzniku, v Hongkongu sa protestovalo

Obyvatelia Číny si pripomenuli 69. výročie vzniku Čínskej ľudovej republiky. Oslavy sa konali prakticky vo všetkých mestách a obciach Číny, ale aj v čínskych komunitách v zahraničí, informovala v pondelok tlačová agentúra Sinchua.

01.10.2018 15:07
hongkong, čína, protest Foto: ,
Protičínska demonštrácia v Hongkongu.
debata (15)

Na vztyčovaní štátnej vlajky na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) sa zúčastnilo asi 150 000 obyvateľov mesta a jeho návštevníkov, uviedla agentúra TASS.

V nedeľu sa na tomto námestí uskutočnil slávnostný akt na pamiatku tých, ktorí obetovali svoj život za slobodu a prosperitu krajiny. Na tejto slávnosti sa zúčastnili najvyšší predstavitelia Čínskej ľudovej republiky a komunustickej strany.

Práve Námestie nebeského pokoja sa však 4. júna 1989 stalo svedkom krvavého potlačenia študentských demonštrácií, ktoré si vyžiadali stovky, možno tisíce ľudských životov.

Zakázali Hongkonskú národnú stranu

Ako sa už stalo zvykom, prodemokratické sily v Hongkongu využili tento výročný deň na vyjadrenie protestov proti masakre v roku 1989, ale aj proti snahám o potláčanie slobôd v tejto poloautonómnej enkláve.

Tento protestný pochod sa konal týždeň po tom, ako miestne úrady zakázali Hongkonskú národnú stranu (HKNP), ktorá mala v programe nezávislosť tohto územia od Číny. Práve tento jej cieľ bol podľa úradov hrozbou pre národnú bezpečnosť Číny. Ako zdôraznili západné tlačové agentúry, od roku 1997, keď Británia vrátila Hongkong pod správu Číny, ide o prvú politickú stranu, ktorá bola hongkonskými úradmi zakázaná.

Obavy z možného zákazu ďalšej politickej strany – tentoraz svojej Demosisto, ktorá bojuje za právo enklávy na sebaurčenie – vyslovil v pondelok aj známy bojovník za demokraciu Chuang Č'-feng, známy aj pod poeurópčeným menom Joshua Wong.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #protest #oslavy #Hongkong #Peking #Námestie nebeského pokoja