Severná a Južná Kórea začali odstraňovať míny z pohraničia

Severná a Južná Kórea v pondelok začali s odstraňovaním mín v časti demilitarizovaného pásma na spoločnej hranici. Informovalo o tom podľa agentúry AFP juhokórejské ministerstvo obrany. Soul a Pchjongjang tak plnia dohodu, ktorú uzavreli juhokórejský prezident Mun Če-in a severokórejský vodca Kim Čong-un na svojom treťom summite minulý mesiac.

01.10.2018 15:10
debata (7)

Demilitarizovaná zóna dlhá 250 kilometrov rozdeľuje Kórejský polostrov od konca kórejskej vojny v roku 1953. Napriek svojmu názvu ostáva jednou z najprísnejšie vojensky strážených hraníc sveta.

Dva milióny mín

Experti odhadujú, že počas kórejskej vojny a po nej bolo pozdĺž hranice položených okolo dvoch miliónov min, aby sa zabránilo infiltrácii zo strany nepriateľa. Severná a Južná Kórea zostávajú od vojny z rokov 1950–1953 technicky vo vojnovom stave, pretože konflikt skončil len prímerím a nie podpisom riadnej mierovej zmluvy.

V tomto roku sa ale vzťahy medzi oboma Kóreami výrazne zlepšili potom, čo severokórejský vodca Kim Čong-un pozastavil jadrové a raketové testy a sľúbil pracovať na denuklearizáciu Kórejského polostrova. Na septembrovom summite sa vodcovia KĽDR a Južnej Kórey dohodli, že podniknú kroky na zníženie vojenského napätia na spoločnej hranici.

Juhokórejské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že obe krajiny začali odmínovacie operácie v spoločnom bezpečnostnom území (Joint Security Area, JSA), ktoré sa nachádza v pohraničnej dedine Pchanmundžom.

Spoločné bezpečnostné územie meria necelú polovicu kilometra štvorcového a jeho stredom prebieha demarkačná línia deliace územie na severný a južný sektor. Severokórejskí a juhokórejskí vojaci sú tu od seba vzdialení iba pár metrov. Územie je často využívané na mezikorejské rokovania a bolo tiež dejiskom prvých dvoch summitov Muna a Kima v apríli a máji.

Severná Kórea zatiaľ odstraňovanie mín nepotvrdila

Na základe dohody by počas 20 dní mali byť zo spoločného bezpečnostného územia odstránené všetky míny, uviedlo vo vyhlásení juhokórejské ministerstvo obrany. Podľa neho odstraňovanie mín prebieha na oboch stranách hranice, Severná Kórea ale túto informáciu zatiaľ nepotvrdila, napísala agentúra AFP.

Dohoda tiež zahŕňa odstránenie strážnych stanovíšť zo spoločného bezpečnostného územia, ku ktorému majú armády oboch krajín pristúpiť po dokončení odmínovacích prác. Vojaci, ktorí v JSA zostanú, nebudú ozbrojení.

Odstraňovanie min sa v pondelok začalo aj v demilitarizovanom pásme v provincii Kangwondo na východe Južnej Kórey. Severná a Južná Kórea plánujú v tejto oblasti prvé spoločné pátranie po pozostatkoch vojakov zabitých počas kórejskej vojny v 50. rokoch. Pátranie sa sústreďuje na lokalitu zvanú Arrow Head Hill, kde sa uskutočnila jedna z najkrvavejších bitiek kórejskej vojny. Podľa Soulu by sa na mieste mohli nachádzať pozostatky asi 300 juhokórejských a spojeneckých vojakov, ako aj bližšie nespresnený počet pozostatkov čínskych a severokórejských vojakov, napísala agentúra AP.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea