Šéf macedónskeho parlamentu a exprezident nehlasovali, neboli na zozname voličov

Predseda macedónskeho parlamentu Talat Xhaferi ani bývalý premiér a prezident krajiny Branko Crvenkovski nemohli hlasovať v nedeľňajšom referende o zmene názvu krajiny. Ich mená sa totiž nenachádzali na zozname voličov, informovali v pondelok macedónske a srbské médiá.

02.10.2018 09:22
Macedonsko Foto: ,
Zmenu názvu krajiny podporilo v referende 91,46 percenta občanov, proti bolo 5,65 percenta.
debata (10)

„Pravdou je, že som nebol na zozname voličov. Dúfam, že je to izolovaný prípad a niečo podobné sa nestalo,“ citoval Xhaferiho macedónsky portál PlusInfo.

Hlasovať sa však nepodarilo ani expremiérovi a bývalému prezidentovi Brankovi Crvenkovskému, ktorého meno tiež nebolo medzi registrovanými voličmi. Podľa srbského spravodajského servera B92 sa Crvenkovski pokúšal hlasovať vo volebnej miestnosti, v ktorej tak robil doposiaľ, ale neuspel. Crvenkovski po incidente uviedol, že sa obráti na štátnu volebnú komisiu.

Podľa konečných výsledkov zverejnených štátnou volebnou komisiou v nedeľňajšom referende, do ktorého sa zapojilo 36,91 percenta oprávnených voličov, zmenu názvu krajiny podporilo 91,46 percenta občanov, proti bolo 5,65 percenta. Pre platnosť referenda bola potrebná účasť nadpolovičnej väčšiny voličov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Macedónsko