Maďarský parlament zamietol návrh Jobbiku na vyhlásenie pamätného roku Trianonu

Maďarský parlament odmietol návrh poslancov opozičnej strany Jobbik, aby bol rok 2020 pamätným rokom Trianonu, informovala v utorok tlačová agentúra MTI.

02.10.2018 19:40
madarsko, madari, demonstranti, madarska vlajka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Predseda kabinetu Jobbiku pre národnú politiku István Szávay na tlačovej konferencii povedal, že je hanbou, že vládny blok strán Fidesz-KDNP spolu s opozičnou Demokratickou stranou (DK) odmietli návrh Jobbiku.

Politik Jobbiku zdôraznil, že pamätný rok by bol dôležitý aj preto, že niektoré okolité krajiny pripravujú sériu osláv storočnice, navyše od tamojšej maďarskej menšiny očakávajú, že bude oslavovať spolu s väčšinovým národom. „Maďarská vláda a parlament by v tejto situácii mali nejakým spôsobom zareagovať,“ zdôraznil Szávay.

Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúska-Uhorska po prvej svetovej vojne, podpísali 4. júna 1920 v paláci Veľký Trianon pri Paríži predstavitelia mocností Dohody (Británia, Spojené štáty, Francúzsko a Taliansko) a Maďarska.

Hoci Maďarsko túto zmluvu podpísalo a ratifikovalo, s novým stavom sa nezmierilo. Poslanci maďarského parlamentu 31. mája 2010 rozhodli, že výročie podpisu zmluvy si pripomenú každoročne pamätným dňom, ktorý bol stanovený na 4. júna ako Deň národnej spolupatričnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Trianon #Jobbik