Macron prijal demisiu ministra vnútra Gérarda Collomba

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prijal demisiu ministra vnútra Gérarda Collomba a vedením rezortu dočasne poveril premiéra Édouarda Philippa. Informoval o tom v stredu na svojej webovej stránke denník Le Figaro. Collomb denníku Le Figaro v utorok potvrdil, že napriek tomu, že prezident Emmanuel Macron odmietol v pondelok prijať jeho rezignáciu, chce aj naďalej odstúpiť.

02.10.2018 21:21 , aktualizované: 03.10.2018 06:22
Gérard Collomb, minister vnútra Foto: ,
Na archívnej snímke z 30. októbra 2017 sú francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a francúzsky minister vnútra Gérard Collomb v Elyzejskom paláci.
debata (1)

Tlačová agentúra DPA si všíma, že Collombove vyjadrenie prišlo v čase, keď konzervatívna opozícia kritizuje centristu Macrona za to, že Collomba ponecháva v citlivom rezorte, zodpovednom za bezpečnosť a boj proti terorizmu.

Na zasadnutí Národného zhromaždenia francúzsky premiér Édouard Philippe narážal na to, že bude na Macrona tlačiť, aby Collomba nahradil. „Uplatním svoje ústavné právo, budem brániť bezpečnosť francúzskeho ľudu a prezidenta tejto republiky postavím pred potrebné rozhodnutia,“ povedal Philippe zákonodarcom.

Collomb je terčom kritiky pravice, odkedy 18. septembra oznámil, že v máji 2019 má v úmysle odísť z postu ministra vnútra, aby sa vo voľbách v roku 2020 mohol uchádzať o funkciu primátora mesta Lyon. Tento úrad zastával pred tým, ako ho Macron po víťazstve v minuloročných prezidentských voľbách vymenoval za ministra.

Macronov kabinet už v auguste opustil obľúbený minister životného prostredia Nicolas Hulot.

Ďalšia zmena na ministerskom poste prichádza v čase, keď Macron čelí výraznému poklesu svojej obľúbenosti. Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky v pondelok publikovala spoločnosť Kantar Sofres Onepoint, má na prezidenta pozitívny pohľad iba 19 percent Francúzov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rezignácia #Emmanuel Macron #Gérard Collomb