Sýria: Rakety sú, strieľať sa nebude?

A je vymaľované. Povedal by možno niekto v súvislosti s rozmiestnením ruského raketového systému protivzdušnej obrany S-300 v Sýrii. Minister obrany Sergej Šojgu teda v utorok nehovoril do vetra a už o 24 hodín jeho rezort zverejnil videozáznam dodávky celkovo 49 komponentov spomínaného systému.

03.10.2018 09:26 , aktualizované: 18:17
Russia Syria Foto: ,
Neodmysliteľnou súčasťou každoročnej májovej vojenskej prehliadky na moskovskom Červenom námestí sú aj komplexy S-300.
debata (157)

„Sýrska armáda bude potrebovať tri mesiace na zvládnutie obsluhy,“ upozornil ruský minister. Dovtedy by komplexy mali obsluhovať ruskí vojenskí odborníci.

Dodávkou protiraketových komplexov reagovala Moskva hlavne na nedávnu tragédiu, ktorej obeťou sa stalo pätnásť spravodajských dôstojníkov, ktorí boli na palube Sýrčanmi omylom zostreleného prieskumného Il-20. Podľa Rusov však katastrofu spôsobil izraelský stroj F-16, ktorý spolu s ďalšími tromi útočil na farmaceutický objekt v Latákiji, ktorý bol podľa Damasku už dávno opustený. Útočník sa zámerne „ukryl“ v tieni ruského stroja a samonavádzacia raketa v poslednej chvíli zamierila na väčší cieľ.

„Je to znak bezpečnosti a stability a nie vojny. Ide o veľmi správne načasované rozhodnutie,“ cituje agentúra SANA reakciu na krok Moskvy šéfa sýrskej diplomacie Valída Mualema. V podobnom tóne sa podľa očakávania vyjadril aj námestník iránskeho ministra zahraničia Abbas Arakčí. Mnohí si však kladú otázku, či otvorený ruský obranný dáždnik nad Sýriou bude znamenať koniec izraelským útokom na ciele v Sýrii. Podľa Tel Avivu určite nie. Aspoň tak reagoval minister obrany Avigdor Lieberman citovaný agentúrou TASS.

Obranný komplex S-300

Raketový protilietadlový systém S-300 dlhého doletu je určený na obranu strategických cieľov alebo zoskupení vojsk pred taktickými, operačno-taktickými riadenými strelami a bojovými lietadlami. Je schopný konať v každom počasí, ako aj počas intenzívneho rádioelektronického rušenia. Jeho vývojové modifikácie sú: S-300P, S-300PS, S-300PM, S-300PMU 2, S-300F a S-300V. Obsluhu systému tvorí: veliteľské vozidlo, rádiolokátor celookruhového vyhľadávania, rádiolokátor sektorového vyhľadávania, odpaľovacie vozidlo a nabíjacie vozidlo. Celkovo 15 ľudí. Rakety S-300 majú dolet 250 kilometrov a sú schopné naraz zasiahnuť cieľ. Sofistikovaný komplex má už napríklad Irán aj Čína. Dodávku vyspelejšej modifikácie S-400 očakáva India.

„Nemôžem tvrdiť, že nás teší prítomnosť S-300 (v Sýrii). Na druhej strane je to presne to, čo nemôžeme zmeniť. V každom prípade nehľadáme dobrodružstvo. Akurát bránime svoje životné záujmy,“ vyhlásil izraelský minister. Zároveň vyjadril poľutovanie nad tým, že Izrael sa nachádza v situácii, keď „vo všetkom, čo sa týka našich záujmov v oblasti bezpečnosti, nemôžeme si dovoliť žiadne kompromisy“. Premiér Benjamin Netanjahu citovaný novinami Liberation dokonca krok Moskvy charakterizoval ako „nezodpovedný“.

Zatiaľ čo USA ruské rozhodnutie považujú za „krok k eskalácii napätia v oblasti“, viacerí pozorovatelia nevylučujú, že demonštratívny presun komponentov S-300 je gestom, ktoré má potvrdiť, kto dnes v oblasti rozdáva nielen politické karty. Napríklad aj denník Liberation hodnotí najnovšie rozhodnutie Moskvy „zavrieť“ sýrske nebo skôr ako politické než vojenské gesto. Zároveň je to signál Tel Avivu, aby každú vojenskú operáciu hlásil Rusom dostatočne vopred a nie minútu pred útokom. Ako to bolo v prípade zostrelenia Il-20 vracajúceho sa z misie na vojenskú základňu Hmímím. V opačnom prípade budú izraelskí piloti čeliť nad Stredomorím rušeniu družicovej navigácie, palubných rádiolokátorov a komunikačných systémov bojových lietadiel v prípade útokov na pozemné ciele v Sýrii. Podľa Tel Avivu ničia tam vraj iránske objekty.

„Tri roky sa nám darilo vyhnúť sa kolízii Rusov a Izraelčanov,“ už v zmierlivejšom tóne reagoval premiér Netanjahu. Mal pritom na mysli stovky leteckých útokov s vedomím Kremľa. Podľa neho Tel Aviv aj Moskva majú záujem vyhnúť sa vojenskej konfrontácii.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #raketový systém #Sergej Šojgu #protivzdušná obrana #S-300