Budú Belfast a Dublin po brexite v rozličných časových pásmach?

Írska vláda plánuje verejnú diskusiu o návrhu Európskej únie ukončiť posúvanie času o jednu hodinu na jar a na jeseň. Ak totiž navrhovaná zmena prejde, mohlo by to spôsobiť, že Severné Írsko ako súčasť Spojeného kráľovstva a Írska republika by sa sedem mesiacov do roka nachádzali v rozličných časových pásmach.

03.10.2018 11:02
debata

Vláda v Dubline sa chce takémuto scenáru vyhnúť, informovala v utorok stanica BBC, nemôže však vylúčiť, že sa tak stane po brexite, teda po vystúpení Británie z EÚ. Návrh Európskej komisie si vyžaduje podporu vlád 28 členských krajín bloku, ako aj súhlas Európskeho parlamentu; až potom sa môže stať zákonom.

Členské štáty majú právo rozhodnúť sa, v ktorom časovom pásme chcú byť – v súčasnosti sú v Európskej únii tri časové zóny. Európska komisia však tvrdí, že rozhodnutie o tom, či krajiny pristúpia k zmene letného času v rámci týchto časových pásiem, by malo byť na úrovni Európskej únie.

Problémy môžu nastať po brexite, keď sa EÚ rozhodne zrušiť sezónne zmeny času, ale Spojené kráľovstvo si ich ponechá. Znamenalo by to, že čas v Severnom Írsku by bol koncom marca posunutý o hodinu vpred a koncom októbra o hodinu späť, zatiaľ čo v Írsku by nenastali žiadne zmeny.

Sezónne zmeny času sú spornou záležitosťou v častiach EÚ, pretože v Škandinávii a južnej Európe sú veľké rozdiely v dĺžke slnečného svitu. Severské krajiny majú v zime dlhé a v lete krátke noci. Na juhu Európy je to vyrovnanejšie počas všetkých ročných období, ale aj tu existuje niekoľko anomálií. Susedné krajiny Portugalsko a Španielsko ležia napríklad v rozličných časových pásmach, rovnako ako Švédsko a Fínsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Severné Írsko #Brexit