Denník The Washington Post sa obáva o novinára v Istanbule

Po utorkovej návšteve saudskoarabského konzulátu v Turecku je nezvestný kritik politiky Rijádu, novinár Džamál Chášakdží. Americký denník The Washington Post, do ktorého žurnalista prispieval, oznámil, že sa Chášakdží na konzulát vydal pre administratívne záležitosti.

03.10.2018 11:14 , aktualizované: 16:25
turecko, istanbul, novinári, saudská arábia Foto: ,
Novinári sa začali zoskupovať pred saudskoarabským konzulátom v Turecku.
debata

„Nevieme, či bol zatknutý, či je vypočúvaný alebo kedy bude prepustený,“ oznámil denník. O mužovi, ktorý bude mať v októbri 60 rokov, nič nevie ani jeho snúbenica, žiadne informácie o ňom neposkytlo Turecko ani Saudská Arábia. Žena ho na úrad v Istanbule sprevádzala, ale nedostala povolenie vstúpiť dovnútra. Novinár odovzdal svoj mobilný telefón, čo je podľa stanice BBC bežná prax niektorých zastupiteľských úradov. Chášakdží si prišiel vybaviť doklady, aby mohol uzavrieť manželstvo.

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na dva turecké zdroje, je novinár stále vnútri konzulátu. Televízia Al-Džazíra oznámila, že turecká polícia začala po novinári pátrať.

Chášakdží je označovaný za intelektuála, ktorý sa netajil kritikou súčasného korunného princa Muhammada. „Zaslúži si pochvalu za svoj program vnútorných reforiem. Ale tento mladý a prudký inovátor nepodnecuje a nedovoľuje žiadnu diskusiu o podstate týchto nových zmien,“ napísal tento rok v marci novinár v článku, ktorý zverejnil britský The Guardian. Korunný princ podľa Chášakdžího „posúva krajinu od náboženského extrémizmu do epochy extrémizmu vlastného“. „Musíte moje reformy prijať bez akejkoľvek debaty a počítať so zatknutím a zmiznutím kritikov,“ napísal Chášakdží o princovom zmýšľaní. Princovmu programu podľa neho chýba najdôležitejšia reforma a to demokracia.

Chášakdží zo Saudskej Arábie odišiel vlani v čase zatýkania disidentov, medzi ktorými boli duchovní a intelektuáli. Oznámil vtedy, že dostal zákaz vyjadriť svoj názor v panarabskom denníku Al-Haját, ktorý vlastní princ Chálid bin Sultán Saúd. Dôvodom bola jeho obhajoba Moslimského bratstva, ktoré Rijád považuje za teroristickú organizáciu. Chášakdží je takisto kritikom politiky Rijádu voči Jemenu a Kataru.

Narodil sa v Medine, v mladosti inklinoval k radikálnemu islamu, ale neskôr sa stal liberálom. Novinársku kariéru začal v 80. rokoch ako spolupracovník denníka Saudi Gazette, Ukáz a Ašrak al-Avsat. V Afganistane a Sudáne niekoľkokrát vydal rozhovor s bývalým vodcom teroristickej siete al-Kájdy Usámom bin Ládinom. Pôsobil tiež ako poradca saudskoarabského veľvyslanca vo Washingtone princa Turkího Fajsala, ktorý tiež riadil saudskoarabskú tajnú službu.

Organizácia Novinári bez hraníc zaraďuje Saudskú Arábiu v otázke slobody tlače na 169. miesto zo 180 štátov.

debata chyba
Viac na túto tému: #The Washington Post #novinár #Istanbul