V Himalájach je nezvestný český horolezec

V Himalájach je piaty deň nezvestný český horolezec. Podľa serveru horydoly.cz ide o štyridstaťtriročného Romana Hlávka, ktorý zmizol pri zostupe z osemtisícovky Manaslu. Na záchrannej akcii sa podieľal aj iný Čech Jan Trávníček, podľa ktorého sú Hlávkove šance na prežitie takmer nulové.

03.10.2018 12:55
Manaslu Foto:
Manaslu (8 163 m n. m.) v nepálskych Himalájach je ôsmy najvyšší vrch sveta.
debata (2)

Pátranie po českom občanovi v Himalájach potvrdilo ministerstvo zahraničia. „K jeho zmiznutiu došlo pravdepodobne počas horolezeckého zostupu. Prebiehajúce záchranné operácie sú však komplikované veľmi nepriaznivým počasím. Situácii sa naďalej venuje české veľvyslanectvo v Indii, ktoré je v spojení ako s miestnymi inštitúciami, tak s blízkymi nezvestného,“ uviedlo vo vyjadrení tlačové oddelenie úradu.

Trávníček sa tiež pokúšal zdolať 8163 metrov vysokú horu Manaslu, ale spoločne s priateľkou vrchol nezdolali a vrátili sa do základného tábora. Pomáhali organizovať záchrannú akciu. „Bohužiaľ výsledok záchranky je zlý. Stále nezvestný niekde pri vrchole. Šanca na prežitie už takmer nulová… Umenie otočiť sa včas patrí k tomu najdôležitejšiemu, čo nám často na horách zachraňuje život,“ napísal Trávníček na svojom facebookovom profile.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #horolezec #Himaláje