Podľa Putina je Skripaľ 'spodina spoločnosti' a vlastizradca

Ruský prezident Vladimir Putin označil bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa za "spodinu ľudstva" a "zradcu".

03.10.2018 16:11
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (391)

Putin sa súčasne ohradil proti tomu, že niektoré médiá o Skripaľovi píšu, akoby „bol div nie že ochranca práv“. „On je jednoducho špión, zradca svojej vlasti. Spodina. A bodka,“ vyhlásil Putin v odpovedi novinárom ohľadom sankcií uvalených na Rusko a kauzy Skripaľ, ktorá od jari výrazne komplikuje vzťahy Ruska so západnými štátmi.

Putin vo svojom príhovore k účastníkom konferencie Ruský týždeň energetiky vyhlásil, že „naťahovanie sa“ medzi tajnými službami nie je ničím novým, lebo „ako je známe, špionáž – podobne ako aj prostitúcia – je jednou z najdôležitejších profesií na svete“.

Moskva žiadala materiály

Dodal, že Rusko opakovane žiadalo od Británie, aby mu poskytla materiály z vyšetrovania kauzy Skripaľ. Poukázal v tejto súvislosti na fakt, že obe krajiny majú podpísanú dohodu, ktorá predpokladá súčinnosť pri vyšetrovaní v trestných veciach. Británia však žiadostiam Ruska nevyhovela, vyhlásil Putin.

Bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julia sa stali 4. marca v anglickom meste Salisbury terčom útoku, pri ktorom bola podľa tamojších vyšetrovateľov použitá nervovoparalytická látka novičok, vyvinutá v 70. a 80. rokoch v bývalom Sovietskom zväze. Skripaľovci útok prežili. Londýn pripísal zodpovednosť za túto otravu Moskve, ktorá to však rozhodne popiera.

Avizujú „pravú“ identitu Petrova

Británia za páchateľov útoku na Skripaľa a jeho dcéru označila údajných ruských agentov vojenskej rozviedky Alexandra Petrova a Ruslana Boširova. Neskôr sa v médiách objavili výsledky vyšetrovania investigatívnych novinárov, ktorí odhalili, že Boširov je v skutočnosti Hrdinom Ruska a plukovníkom GRU Anatolijom Čepigom.

Investigatívni novinári avizovali, že čoskoro zverejnia aj „pravú“ identitu Petrova.

Identifikovali údajne aj tretieho agenta GRU, ktorý pred útokom navštívil Salisbury a mal zhromaždiť informácie potrebné pre neskorší útok.

Vývoj okolo kauzy Skripaľ označil v stredu ruský prezident za výmysel.

Putin sa pozerá v úžase

„Občas pozerám, čo sa v tejto záležitosti deje. A som v úžase,“ uviedol Putin. „Prišli (z Ruska) nejakí chlapi a začali tam u vás (v Británii) tráviť bezdomovcov? To je čo za nezmysel,“ vyhlásil na margo ďalších obetí otravnej látky v Salisbury.

Zdôraznil, že „tento Skripaľ, ako som už povedal, je zradca, chytili ho, bol potrestaný, odsedel si päť rokov vo väzení. Prepustili sme ho. Bodka. Odišiel a ešte pokračoval v spolupráci a radil akýmsi tajným službám“.

Ruský prezident súčasne vyjadril nádej, že kauza Skripaľ sa čoskoro uzavrie. „Verím, že sa to skončí. Čím skôr, tým lepšie,“ dodal.

391 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Vladimir Putin #Sergej Skripaľ #kauza Skripaľ