Putin podpísal nepopulárnu dôchodkovú reformu

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu podľa očakávania podpísal zákon o dôchodkovej reforme, ktorý ľuďom predlžuje odchod do penzie o päť rokov. Zákon, ktorý v Rusku vyvolal značné napätie a spôsobil prepad Putinovej popularity, schválila koncom septembra dolná a v stredu aj horná komora ruského parlamentu.

03.10.2018 18:48
Rusko dôchodková reforma protest demonštrácia... Foto: ,
Dôchodková reforma vyvolala v Rusku vlnu protestov.
debata (13)

Reforma prvýkrát za posledných takmer 100 rokov odsúva hranicu odchodu do dôchodku pre mužov na 65 a pre ženy na 60 rokov. Putin, ktorý pred rokmi podobné opatrenia vylučoval, zmiernil pôvodný vládny návrh, ktorý počítal s predĺžením dôchodkového veku u žien dokonca o osem rokov.

Napriek tomu reforma v ruskej verejnosti vyvolala všeobecný nesúhlas. Do čela odporu sa postavili ruskí komunisti a nacionalisti radikála Vladimira Žirinovského, ktorým protestné nálady vyniesli v nedávnych komunálnych voľbách až nečakané víťazstvo v niekoľkých ruských regiónoch.

Ruské štátom riadené médiá sa výrazu „reforma“ úzkostlivo vyhýbajú, údajne na pokyn Kremľa. Agentúra TASS novelu označuje za „úpravu dôchodkového zákonodarstva“. Podľa kritikov sa prezidentská kancelária so schválením nepopulárnej reformy ponáhľala, aby minimalizovala negatívny vplyv na popularitu prezidenta a vládnej strany Jednotné Rusko.

Putinova obľúbenosť v auguste klesla na 62 percent proti 72 percentám v júni, keď vláda s návrhom prišla. V priaznivejších časoch popularita hlavy štátu presahovala aj 80 percent. Priemerný dôchodok v Rusku tento rok je okolo 14-tisíc rubľov (asi 185 eur), veľká časť dôchodcov má však penziu nižšiu. Podľa posledných prieskumov verejnej mienky sa proti dôchodkovej reforme stavia 75 percent Rusov, schvaľuje ju len okolo desať percent opýtaných. S nábehom reformy sa ale počíta postupne, proces rozpočítania na 15 rokov má začať budúci rok.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #dôchodková reforma v Rusku