NATO vníma otázku výdavkov s novou naliehavosťou, povedal Stoltengerg

Letný summit NATO v Bruseli potvrdil a zvýšil naliehavosť otázky dostatočnej výšky obranných výdavkov európskych členov aliancie a Kanady. Novinárom to v stredu pred večerou ministrov obrany členských krajín povedal generálny tajomník organizácie Jens Stoltenberg.

03.10.2018 19:26
Jens Stoltenberg Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
debata (20)

Hoci štatistiky podľa neho ukazujú reálny rast peňazí na obranu, stále je potrebné veľa zlepšiť. Severoatlantická aliancia preto bude tlačiť na tých členov, ktorí tak ešte neurobili, aby vypracovali „vierohodné plány“ toho, ako chcú k roku 2024 zvýšiť svoje obranné výdavky na dve percentá svojho domáceho hrubého produktu (HDP).

Na takomto navýšení v budúcom desaťročí sa štáty bloku zhodli v roku 2014 na summite vo Walese. Spojené štáty, ktorých obranný rozpočet je výrazne vyšší ako u ostatných spojencov v NATO, dlhodobo upozorňujú, že nesú nepomernú záťaž nákladov.

Vec začal s novou intenzitou pripomínať nový americký prezident Donald Trump, ktorý v júli na summite v Bruseli európskych spojencov tvrdo kritizoval. Na mušku si pritom vzal predovšetkým Nemecko.

Európska strana upozorňuje, že jej obranné výdavky rastú a väčšina štátov už poskytlo svoje plány, ako sa v roku 2024 k dvom percentám dostať. Európa tiež Spojeným štátom pripomína, že „zdieľanie bremena“ spoločnej obrany nie je len finančnou otázkou, lebo vojaci európskych krajín NATO pôsobili a pôsobia na mnohých miestach spoločne so svojimi americkými spojencami a niekedy za to platia aj cenu najvyššiu.

„Za posledné dva roky európski spojenci a Kanada zvýšili svoje obranné výdavky o 41 miliárd amerických dolárov. A budúci rok čakám ďalší nárast. Takže do našej bezpečnosti investujeme viac,“ pochválil v stredu spojencov Stoltenberg. Prvýkrát za mnoho rokov podľa neho teraz reálne obranné výdavky rastú u všetkých spojencov. „Všetci zastavili škrty a začali navyšovať,“ upozornil s tým, že problémy v tomto smere nepodceňuje. V roku 2014 dve percentá vydávali len tri krajiny NATO, tento rok by na dvoch percentách HDP či blízko nich malo byť osem krajín.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #NATO #Jens Stoltenberg #výdavky na obranu