Británia obvinila ruskú vojenskú rozviedku GRU z kybernetických útokov

Britskí predstavitelia vyhlásili, že ruská vojenská rozviedka GRU stojí za nedávnou vlnou globálnych kybernetických útokov. Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt uviedol vo štvrtok, že GRU je zodpovedná za "nevyberavé a bezohľadné" útoky proti politickým inštitúciám, firmám, médiám a športom.

04.10.2018 06:29 , aktualizované: 12:09
debata (67)

Britské Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť (NCSC) prišlo k záveru, že hackerov stojacich za početnými útokmi identifikovali ako pracovníkov GRU. Podľa NCSC sú štyri nové útoky spojené s GRU, podobne ako aj predošlé kybernetické útoky. Útoky na Svetovú antidopingovú agentúru, ukrajinský dopravný systém, americké prezidentské voľby v roku 2016 sú veľmi pravdepodobne prácou GRU, konštatuje NCSC.

Britský minister obrany Gavin Williamson v reakcii uviedol, že séria kybernetických útokov vo svete, z ktorých je obviňované Rusko, je prácou „párijského štátu“. Dodal, že Spojené kráľovstvo a spojenci Severoatlantickej aliancie (NATO) budú takéto aktivity musieť v budúcnosti odhaľovať.

„Toto nie sú činy svetovej mocnosti. Toto sú činy párijského štátu,“ povedal Williamson.

Párijským štátom sa od 90. rokov minulého storočia nazývajú krajiny s politikou a zákonmi nezlučiteľnými so štandardmi civilizovaného sveta. Sú kvôli tomu terčom verejnej kritiky iných vlád a medzinárodných organizácií a môžu byť na ne uvalené aj rôzne formy medzinárodných sankcií.

Agentúra AP pripomína, že britskí predstavitelia obvinili GRU z marcového útoku nervovoparalytickou látkou voči bývalému ruskému špiónovi Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére Juliji v anglickom meste Salisbury. Ruské akúkoľvek účasť popiera.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #GRU #hackerské útoky #ruská vojenská rozviedka #jeremy hunt