Japonsko sa pripravuje na ďalší tajfún, zrušili vyše 200 letov

Viac než 200 letov zrušili vo štvrtok v ranných hodinách na juhu Japonska, ktoré sa pripravuje na ďalší silný tajfún sprevádzaný prudkým dažďom a mimoriadne silným vetrom. Informuje o tom agentúra DPA.

04.10.2018 08:12
debata

Japonský meteorologický úrad vydal varovanie pred bleskami, zosuvmi blata a vysokými vlnami. Zároveň vyzval miestnych obyvateľov, aby prijali preventívne opatrenia. Očakáva sa, že silný tajfún Kong-rej sa k japonskému ostrovu Okinava i susedným ostrovom priblíži v noci na piatok.

Ide o 25. tajfún tohtoročnej sezóny a o 04.00 h SELČ ho zaznamenali zhruba 260 kilometrov juhovýchodne od ostrova Mijako. Tajfún sa pohyboval smerom na severozápad rýchlosťou asi 20 kilometrov za hodinu a sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 144, v nárazoch až 198 kilometrov za hodinu.

Očakáva sa, že tajfún dosiahne Kórejský polostrov v sobotu a na sever Japonska udrie v nedeľu. Pre ostrov Okinava vydal meteorologický úrad varovanie pred prudkým dažďom, pričom môže spadnúť až do 200 milimetrov zrážok.

Cez víkend postihol Okinavu i japonskú pevninu tajfún Trami sprevádzaný ničivým vetrom a prudkým dažďom. Vyžiadal si najmenej štyri obete a zranenia utrpelo ďalších 200 osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #tajfún #Okinava