Sudca zabránil Trumpovej administratíve ukončiť ochranu imigrantov

Americký federálny sudca v Kalifornii zabránil v stredu administratíve prezidenta Donalda Trumpa realizovať plán na ukončenie dočasnej ochrany pre viac ako 300 000 imigrantov v Spojených štátoch zo Salvádora, Haiti, Nikaraguy a Sudánu. Informovala o tom agentúra Reuters.

04.10.2018 08:50
debata (2)

Sudca Edward M. Chen vydal predbežný príkaz v rámci súdneho konania iniciovaného mnohými migrantmi chránenými od deportácie na základe humanitárneho programu s názvom Dočasný štatút chránených osôb (TPS). TPS vznikol v roku 1990 a imigrantom z krajín považovaných za nebezpečné umožňuje legálne žiť a pracovať v USA. Program využívajú státisíce ľudí z vybraných krajín, ktoré zasiahli problémy ako prírodné katastrofy alebo občianske konflikty.

Podľa sudcu Trump „cíti nepriateľstvo voči nebelošským, neeurópskym cudzincom“, čo ovplyvnilo jeho rozhodnutie ukončiť úlohu programu TPS. Hovorca ministerstva spravodlivosti Devin O'Malley uviedol, že verdikt sudcu „si uzurpuje úlohu výkonnej zložky“. „Ministerstvo spravodlivosti plne odmieta názor, že by Biely dom alebo ministerstvo vnútornej bezpečnosti urobili niečo nesprávne. Budeme aj naďalej bojovať za integritu našich imigračných zákonov a našej národnej bezpečnosti,“ píše sa vo vyhlásení O'Malleyho.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #imigranti #Donald Trump