Štatút pre Donbas predĺžili, v armáde zaviedli nové pozdravy

Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil návrh prezidenta Petra Porošenka na predĺženie platnosti zákona o osobitnom správnom režime pre Donbas do 31. decembra 2019. Za tento návrh hlasovalo 245 poslancov, informovala agentúra Ukrinform.

04.10.2018 12:25
donbas, doneck, vojak, armáda, ukrajina, rusko,... Foto: ,
Donbaský vojak na troskách vojnového pamätníku.
debata (27)

Návrh predložila hlava štátu parlamentu v stredu, pričom žiadala, aby ho poslanci prerokovali bezodkladne.

V sprievodnom liste k zákonu o osobitnom poriadku miestnej samosprávy v určitých regiónoch Doneckej a Luhanskej oblasti sa uvádzalo, že jeho schválenie prispeje k vytvoreniu podmienok nutných pre pokračovanie procesu mierového urovnania situácie v jednotlivých regiónoch oboch oblastí a pre obnovenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny.

Prvá podpredsedníčka ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková nedávno poukázala na to, že predĺženie platnosti daného dokumentu „nedovolí priateľom ruského prezidenta Vladimira Putina v Európe, aby zrušili sankcie“ uvalené na Rusko po anektovaní Krymského polostrova a v dôsledku zasahovania do vývoja na Ukrajine.

„Je to zákon technického charakteru, ktorý sa vôbec netýka ducha zákona, len termínov. Zákon je dôležitý pre našich diplomatov a partnerov v EÚ, posilní rokovacie pozície ukrajinských diplomatov pri diskusii o predlžovaní sankcií proti Rusku,“ uviedla Heraščenková niekoľko dní pred hlasovaním o Porošenkovom návrhu.

Poslanci ukrajinského parlamentu vo štvrtok okrem toho schválili návrh, aby sa pozdravmi v armáde a polícii stalo zvolanie „Sláva Ukrajine“, na ktoré sa bude odpovedať „Sláva hrdinom!“. Oslovenie vojakov – v službe i mimo nej – sa mení z rokmi zaužívaného „súdruh“ na „pán/pani“.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas