Odkaz Rusku: Odhalili sme vás, prestaňte

Tajné služby sa zvyčajne svojimi úspechmi nechvália. Ruské hackerské útoky však pribúdajú v takej miere, že niektoré krajiny sa rozhodli prehovoriť. Holandsko včera opísalo, ako jeho tajné služby v apríli zmarili ruský hackerský útok na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) so sídlom v Haagu. Štyroch ruských agentov, ktorých chytili pri čine, okamžite vyhostili. "Odhalením tejto ruskej akcie vysielame jasný odkaz. Rusko to musí zastaviť," vyhlásila holandská ministerka obrany Ank Bijleveldová.

04.10.2018 12:47 , aktualizované: 20:13
debata (221)

Za pokusom o útok na OPCW bola podľa Holandska ruská vojenská rozviedka GRU. Jej agentov obviňuje Británia z marcového pokusu o vraždu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Salisbury jedovatou látkou novičok. V čase ruského pokusu o útok na OPCW sa táto organizácia zaoberala aj analýzou použitej látky v Salisbury. „Tento pokus získať prístup k zabezpečeným systémom medzinárodnej organizácie, ktorá pracuje na odstránení chemických zbraní vo svete, dokazuje ako GRU pohŕda globálnymi hodnotami a pravidlami, ktoré nás držia v bezpečí,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení holandského premiéra Marka Rutteho a britskej premiérky Theresy Mayovej. Briti na odhalení pokusu o špionáž OPCW spolupracovali s Holanďanmi.

Pokus o útok na OPCW odsúdil aj šéf NATO Jens Stoltenberg a predstavitelia EÚ. Šéf Európskej rady Donald Tusk tému kybernetickej bezpečnosti doplní do programu chystaného summitu EÚ. „Rusko musí zastaviť svoje bezohľadné správanie vrátane použitia sily proti svojim susedom, pokusov o zasahovanie do volebných procesov a rozsiahlych dezinformačných kampaní,“ povedal zas Stoltenberg.

Rusko prostredníctvom hovorkyne ministerstva zahraničných vecí Marie Zacharovej obvinenia z hackerských útokov odmietlo ako „veľké fantazírovanie“.

Holandské tajné služby ruských agentov podľa denníka Guardian zadržali „in flagranti“, zhabali im technické vybavenie a okamžite ich deportovali do Ruska. Podľa Onno Eichelsheima z holandskej tajnej služby štvoricu agentov tvorili dvaja hackeri a dvaja agenti. Do Holandska pricestovali 10. apríla na diplomatické pasy. O pár dní neskôr – 13. apríla – zaparkovali v prenajatom aute na parkovisku pred hotelom Marriot v Haagu vedľa úradu OPCW. Cez špeciálne hackerské vybavenie v kufri auta sa snažili preniknúť do wifi siete organizácie. Keď ich zachytili, pokúsili sa zničiť jeden zo svojich mobilov.

Ich akciu prerušili holandskí protiteroristickí agenti. Všetci štyria boli okamžite vyhostení do Ruska. V ich zhabaných veciach sa našlo veľké množstvo peňazí, technické vybavenie vrátane laptopov, viacerých mobilov a antény. Ako sa neskôr zistilo, jeden z ich mobilov bol aktivovaný neďaleko budovy GRU v Moskve. Ďalší muž zas mal pri sebe účet za taxík na cestu z budovy GRU smerom na letisko. „Nechať sa takto chytiť je pre GRU dosť zlý deň,“ komentoval pre Guardian okolnosti odhalenia špiónov nemenovaný britský predstaviteľ.

Podľa iného nemenovaného zástupcu britskej diplomacie sa ruská rozviedka pokúsila o hackerský útok na OPCW najskôr z Ruska. Keď sa im to nepodarilo, vyslali štyroch agentov do Haagu, aby sa pokúsili dostať do siete organizácie cez wifi. Štyria chytení a vyhostení agenti sa chystali vycestovať aj do švajčiarskeho Spiezu, kde je certifikované OPCW laboratórium a kde bol testovaný novičok.

Holandské tajné služby uviedli, že v čase, keď bola ruská operácia odhalená, organizácia OPCW sa zaoberala prípadom otravy Skripaľovcov a tiež aprílovým chemickým útokom v sýrskej Dúme. Zhabaný laptop vyhostených agentov prezradil, že na cestách bol aj v Brazílii, vo Švajčiarsku a v Malajzii. Súbory z Malajzie ukázali, že cieľom bolo vyšetrovanie pádu malajzijského lietadla MH17 s 298 ľuďmi na palube, ktoré bolo v lete 2014 zostrelené nad východnou Ukrajinou. Medzinárodný tím vyšetrovateľov tento rok v máji dospel k záveru, že lietadlo zostrelila technika ruskej armády.

Podľa britského veľvyslanca v Holandsku Petra Wilsona na agresívnej kyberkampani ruskej rozviedky vidno, že sa snaží zamiesť ruské stopy. Wilson včera tiež informoval, že v marci sa Rusko pokúsilo o kybernetický útok na britské ministerstvo zahraničných vecí a v apríli o útok na laboratóriá v Porton Downe, kde analyzovali novičok. Oba hackerské útoky boli zmarené.

Obvinenia z ruských hackerských útokov vzniesli včera aj v USA. V Pennsylvánii bolo sedem agentov GRU obžalovaných z kybernetických útokov, ktoré sa týkali údajov z dopingových testov olympijských atlétov. Čelia tiež obvineniam z podvodov, krádeže identity a prania špinavých peňazí. Podľa amerických predstaviteľov sa Rusko v snahe odplatiť sa za zákaz účasti na zimných olympijských hrách pre štátom sponzorovaný dopingový program zameralo v kyberútokoch na atlétov a antidopingové agentúry. Ruskí agenti sa pokúsili dostať k osobným údajom približne 250 atlétov z 30 krajín, ktoré podporili zákaz účasti Ruska na olympiáde alebo odsúdili štátny dopingový program.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

221 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OPCW #hackerské útoky