Rutte a Mayová po správach o hakerských útokoch kritizovali ruskú rozviedku

Holandský premiér Mark Rutte a predsedníčka britskej vlády Theresa Mayová kritizovali vo štvrtok ruskú vojenskú spravodajskú službu (GRU) za "neprijateľné kybernetické aktivity" po tom, ako holandské ministerstvo obrany oznámilo zmarenie hakerského útoku na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) so sídlom v Haagu.

04.10.2018 20:07
theresa mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (8)

Podľa spoločného vyhlásenia Rutteho a Mayovej, ktoré citovala tlačová agentúra DPA, útoky pripisované GRU odrážajú „pohŕdanie celosvetovými hodnotami a pravidlami, ktoré nás všetkých udržiavajú v bezpečí“.

„Operáciami odhalenými dnes sme vniesli svetlo do neprijateľných kybernetických aktivít ruskej vojenskej spravodajskej služby. Tieto bezohľadné operácie siahajú od ničivých kyberaktivít až po využívanie ilegálnych nervových činidiel, ako sme boli svedkami v Salisbury,“ vyhlásili lídri Holandska a Británie, pričom narážali na marcový prípad otravy bývalého ruského dvojakého špióna a jeho dcéry v uvedenom meste na juhu Anglicka.

„Náš dnešný krok posilňuje jasný odkaz medzinárodného spoločenstva, že budeme podporovať medzinárodný systém založený na pravidlách a brániť medzinárodné inštitúcie pred tými, ktorí im chcú uškodiť,“ dodali Rutte s Mayovou.

Rusko vo štvrtok odmietlo obvinenia, že je za sériou kybernetických útokov vo svete, ktoré voči nemu predtým vzniesli aj Británia a Austrália. Ako informovala agentúra TASS, hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová tieto tvrdenia na brífingu v Moskve označila za „veľké fantazírovanie“.

Terčom útokov GRU mali byť okrem iných Svetová antidopingová agentúra, ukrajinský dopravný systém či prezidentské voľby v Spojených štátoch z roku 2016. Británia podozrieva GRU, že sa v marci tohto roku pokúsila v anglickom Salisbury otráviť svojho bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju. Holandské ministerstvo obrany zasa vo štvrtok uviedlo, že holandské tajné služby prekazili ruský hakerský útok na OPCW a v apríli boli z krajiny vyhostení štyria dôstojníci ruskej tajnej služby GRU.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Mark Rutte #kybernetický útok #Theresa Mayová