Konflikt na východe Ukrajiny je jednou z centrálnych tém OBSE, tvrdí Lajčák

Situácia ohľadom konfliktu vo východnej časti Ukrajiny bola jedným z hlavných bodov štvrtkových rokovaní ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka na Ukrajine.

04.10.2018 20:18
GLOBSEC 2018: Otvorenie bezpečnostnej konferencie Foto: ,
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a predseda 72. Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák.
debata (14)

„Otázka konfliktu na východe Ukrajiny je jednou z centrálnych tém na pôde Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a my ju nepochybne zdedíme na nadchádzajúce predsedníctvo,“ povedal minister v prvý deň svojej dvojdňovej návštevy Ukrajiny. SR prevezme ročné predsedníctvo v OBSE v januári 2019.

Lajčák vyzdvihol rolu pozorovateľskej misie OBSE na východe Ukrajiny, ktorá podľa neho poskytuje dôležité informácie o tamojšej situácii. „Svoje rokovania s ukrajinskými partnermi využijem práve na to, aby som si vypočul ich hodnotenie pôsobenia misie a aby sme skúsili zadefinovať mieru ambícií nášho predsedníctva v tejto oblasti,“ dodal minister.

Minister navštívil vo štvrtok popoludní ukrajinský parlament a absolvoval stretnutie s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Počas prvého dňa návštevy na Ukrajine odovzdal humanitárnu pomoc zo Slovenska pre dva subjekty. Celkovo 25.000 eur putovalo pre potreby projektu Línia života, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť ukrajinským občanom na kontrolnom stanovisku Stanica Luhanská. Detskej oblastnej nemocnici v Lysyčansku vo východnej časti krajiny odovzdal symbolický certifikát v hodnote 38.867 eur. Nemocnicu administratívne zabezpečuje Medzinárodná asociácia na podporu Ukrajiny (IASU).

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #OBSE #Ukajina