USA zvažujú kroky voči Rusku pre porušovanie zmluvy o raketách, tvrdí Mattis

Americký minister obrany Jim Mattis označil vo štvrtok za "neudržateľné" konanie Ruska, ktoré podľa Washingtonu rozmiestňuje rakety schopné niesť jadrovú hlavicu v rozpore s príslušnou dohodou. Varoval, že ak nedôjde k zmene, Spojené štáty budú musieť pristúpiť k odvetným krokom.

04.10.2018 22:16
debata (46)

Mattis pred novinármi na záver zasadnutia ministrov obrany NATO v Bruseli uviedol, že americká vláda zvažuje diplomatické a vojenské možnosti vzhľadom na pokračujúce porušovanie Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), podpísanej v roku 1987, zo strany Ruska.

„Rusko sa musí vrátiť k dodržiavaniu zmluvy INF, inak budú musieť Spojené štáty odpovedať na to, ako povýšenecky nedbá na špecifické obmedzenia vyplývajúce z tejto zmluvy,“ upozornil Mattis. „Nemýľte sa, terajší stav, keď Rusko nehorázne porušuje túto zmluvu, je neudržateľný,“ do­dal.

Podľa Mattisa bola táto záležitosť jednou z tém štvrtkového zasadnutia NATO, pričom o porušovaní uvedenej zmluvy medzi účastníkmi „neboli žiadne spory“. Minister však odmietol prezradiť, aké možnosti Spojené štáty zvažujú. „Budeme odpovedať tak, ako uznáme za vhodné. Ale stále sa ich snažíme priviesť späť k dodržiavaniu. Teraz je ten správny čas, už to trvalo dosť dlho,“ vyjadril sa Mattis.

Americká veľvyslankyňa pri NATO Kay Baileyová-Hutchinsonová v utorok varovala, že ak Rusko nezmení svoje konanie, Spojené štáty začnú hľadať spôsoby, ako dohodnutý mechanizmus „odstrániť“.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu ešte v júli vyjadril v rozhovore pre taliansky denník Il Giornale presvedčenie, že Washington sa chystá odstúpiť od INF, čo zdôvodňuje práve porušovaním zo strany Ruska. Podľa Šojgua sú však americké tvrdenia nepodložené a predmetnú zmluvu porušujú naopak Spojené štáty tým, že rozmiestňujú v Európe odpaľovacie zariadenia na rakety s plochou dráhou letu, v ktorých dosahu je „takmer celá európska časť Ruska“. NATO sa zase obáva, že vďaka vývoju nového systému rakiet s plochou dráhou letu odpaľovaných zo zeme bude môcť Rusko bez varovania alebo takmer bez varovania zaútočiť v Európe jadrovými zbraňami.

Zmluvu INF podpísali 8. decembra 1987 sovietsky vodca Michail Gorbačov a vtedajší americký prezident Ronald Reagan.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Rakety #Jim Mattis