Nobelovu cenu za mier udelili bojovníkom proti sexuálnemu násiliu vo vojnách

Konžský gynekológ Denis Mukwege a jezídska ľudskoprávna aktivistka Nadia Muradová sa stali laureátmi tohoročnej Nobelovej ceny za mier za snahu ukončiť sexuálne násilie vo vojnách a ozbrojených kofliktoch.

05.10.2018 10:43 , aktualizované: 11:54
nobel, mier, Denis Mukwege, Nadia Muradová Foto: ,
Laureáti nobelovej ceny za mier ľudskoprávna aktivistka Nadia Muradová a konžský gynekológ Denis Mukwege
debata (18)

Jednoznačného favorita na laureáta ceny mieru nórsky Nobelov výbor tento rok nemal. Aktuálne zbližovanie medzi Severnou a Južnou Kóreou je podľa pozorovateľov príliš krehké, zatiaľ čo septembrové uzavretie mieru medzi Etiópiou a Eritreou prišlo príliš neskoro na to, aby mohli jeho iniciátori ocenenie obdržať ešte tento rok.

Nadia Muradová. Foto: SITA/AP, Yorgos Karahalis
nadia muradová Nadia Muradová.

Nadia Mudarová (25)

Muradová je iracko-kurdská aktivistka menšiny jezídov. Sama trpela ako sexuálna otrokyňa extrémistov z takzvaného Islamského štátu (IS). Militanti jej zabili matku aj šesť bratov. Nakoniec sa jej podarilo zo severného Iraku utiecť a upriamiť svet na utrpenie, ktorému boli jezídi vystavení zo strany islamských radikálov.

Jezídi sú etnicko-náboženská menšina, ktorej príslušníci vyznávajú staroveké náboženstvo s prvkami zoroastrizmu, islamu, hinduizmu, kresťanstva, judaizmu či šamanstva.

Denis Mukwege. Foto: SITA/AP, Henrik Montgomery
denis mukwege Denis Mukwege.

Denis Mukwege (63)

Gynekológ Denis Mukwege poskytuje zdravotnícku pomoc obetiam hromadného znásilňovania, ku ktorému dochádza v rámci ozbrojených konfliktov v Konžskej demokratickej republike (KDR). Spolu so svojimi kolegami pomohol už tisíckam žien v nemocnici, ktorú založil v roku 1999 v provincii Južné Kivu. Opakovane kritizuje KDR i ďalšie krajiny sveta, že nevyvíjajú dostatočné úsilie na boj proti sexuálnemu násiliu vo vojnách a na potrestanie páchateľov takýchto skutkov.

Vlani dostala Nobelovu cenu za mier Medzinárodná kampaň za zrušenie jadrových zbraní (ICAN). Cenu si odniesla za upozorňovanie na katastrofické humanitárne dôsledky akéhokoľvek použitia jadrových zbraní a za svoje priekopnícke úsilie o dosiahnutie zákazu takýchto zbraní.

Zástupcovia nórskeho Nobelovho výboru tento rok vyberali z 216 osôb a 115 organizácií. Podľa skorších informácií bol nominovaný aj americký prezident Donald Trump, pozorovatelia sa však zhodovali, že je len málo pravdepodobné, aby ocenenie dostal práve on.

Cena za mier je predposledná „nobelovka“, ktorá sa bude tento rok udeľovať. Tento týždeň už oznámili laureátov ocenených za medicínu, fyziku a chémiu, v pondelok bude známy nositeľ tohtoročnej ceny za ekonómiu.

Nobelovu cenu za literatúru tento rok neudelia, a to kvôli škandálu, ktorý otriasol Švédskou akadémiou, ktorá jej držiteľa vyberá. Francúz Jean-Claude Arnault spätý s akadémiou bol v pondelok za znásilnenie odsúdený na dvojročný trest väzenia.

Okrem medaily a diplomu čaká na laureátov Nobelových cien aj finančná prémia, ktorú tento rok rovnako ako vlani predstavuje deväť miliónov švédskych korún. Ocenenia budú ako každý rok odovzdané v deň výročia Nobelovej smrti 10. decembra – cena za mier v Osle a zostávajúce štyri v Štokholme.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #nobelova cena za mier