Rusko dodá Indii protilietadlové systémy S-400

Rusko a India podpísali v piatok zmluvu o dodávke protilietadlových raketových systémov S-400 Triumf. Stalo sa tak počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Naí Dillí.

05.10.2018 12:06
Sýria Rusko S-300 obrana protivzdušná dodanie Foto: ,
Raketový systém protivzdušnej obrany S-400 počas vojenskej prehliadky.
debata (176)

Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

Podľa Interfaxu sa Rusko zaviazalo Indii dodať päť kompletov S-400 Triumf. Kontrakt je v cene viac než päť miliárd dolárov.

Interfax súčasne napísal, že India túto zmluvu s Ruskom uzatvorila aj napriek hrozbe finančných sankcií zo strany Spojených štátov, ktoré minulý týždeň za nákup analogických raketových systémov z Ruska uvalili reštrikcie na Čínu.

Okrem kontraktu s Čínou sa v Rusku oficiálne informovalo aj o zmluve na dodávku štyroch kompletov S-400 do Turecka a o prácach na príprave zmluvy o dodávke týchto systémov takisto do Saudskej Arábie.

S-400 Triumf je ruský protilietadlový raketový systém stredného a veľkého doletu. Je určený na likvidáciu moderných i pokročilých prostriedkov vzdušného napadnutia, ako sú taktické a strategické bombardéry, taktické balistické strely a balistické rakety stredného doletu, hyperzvukové vzdušné ciele, ale aj lietadlá včasnej výstrahy.

S-400 je jediný systém, ktorý je schopný selektívne pracovať až so štyrmi rôznymi typmi rakiet, ktoré majú rozdielnu štartovaciu hmotnosť a dolet, čím dokáže vytvoriť vrstvenú obranu. Vysoký stupeň automatizácie umožnil výrazne znížiť obslužný personál.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #India #protilietadlová raketa #S-400 Triumf