Rumunskí voliči sa v referende vyjadria k definícii manželstva

V Rumunsku sa v sobotu začalo referendum o zmene ústavy, podľa ktorej by manželstvo malo byť definované výlučne ako zväzok muža a ženy. Informovala o tom agentúra DPA. Súčasné znenie rumunskej ústavy je totiž v otázke manželstva rodovo neutrálne a definuje ho len ako zväzok medzi dvoma "manželmi".

06.10.2018 09:00
debata (8)

Konzervatívni aktivisti však žiadali novelu ústavy, ktorá by manželstvo jednoznačne definovala ako „zväzok muža a ženy“. Uskutočnenie referenda o tejto otázke odobril začiatkom septembra aj rumunský Senát. Ten konal na základe petície, ktorú podpísali tri milióny Rumunov. Plebiscit iniciovalo združenie Koalícia pre rodinu a iné subjekty blízke pravoslávnej cirkvi.

Vypísanie referenda o tejto otázke je však terčom kritiky liberálnej časti rumunskej spoločnosti, ale aj zo zahraničia. Odsudzujú ho najmä aktivisti lobujúci za rovnaké práva pre homosexuálne páry. Ak bude referendum platné a dôjde k novelizácii ústavného zákona, de facto sa tým zabráni uzatváraniu manželstiev osobami rovnakého pohlavia.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) tvrdí, že ak bude referendum platné a Rumunsko urobí zmeny vo svojej ústave, pôjde o porušenie medzinárodných noriem v oblasti ľudských práv a homofóbnu diskrimináciu.

Aby bol plebiscit o manželstve platný, musí sa na ňom zúčastniť najmenej 30 percent rumunských voličov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #referendum