Pompeo pricestoval do Tokia, rokoval s premiérom Abem

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo pricestoval v sobotu do japonskej metropoly Tokio, kde rokoval s japonským premiérom Šinzóom Abem a ďalšími činiteľmi. V nedeľu odcestuje na svoju v poradí už štvrtú návštevu Severnej Kórey, kde bude o denuklearizácii Kórejského polostrova rokovať s tamojším vodcom Kim Čong-unom. Informovala o tom agentúra AP.

06.10.2018 11:05 , aktualizované: 15:17
pompeo Foto: ,
Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo.
debata (1)

Pompeo japonskému premiérovi povedal, že pre obe krajiny je nesmierne dôležité, aby v záujme úspešnej denuklearizácie KĽDR zaujímali k tejto problematike „koordinované a jednotné stanovisko“.

Šéf americkej diplomacie má na programe aj stretnutie so svojím japonským rezortným kolegom Taróm Kónom. Pompeova diplomatická ofenzíva v Ázii prichádza v čase príprav na ďalší možný summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorého cieľom je denuklearizácia Kórejského polostrova. Obaja lídri sa stretli v júni na historickom summite v Singapure, kde sa však dohodli len na všeobecných podmienkach denuklearizácie. Proces sa neskôr zasekol na otázke, ako tento cieľ reálne dosiahnuť. Pompeo dúfa, že sa mu podarí v Pchjongjangu dohodnúť „termín a miesto“ konania druhého summitu.

Tokio je prvou zastávkou Pompeovho ázijského turné, počas ktorého odcestuje v nedeľu do Pchjongjangu a následne navštívi Soul a Peking.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Severná Kórea #Mike Pompeo #denuklearizácia Kórejského polostrova