V Česku má ANO veľké mestá, ale nie Prahu. Výrazne stratila ľavica

Predbežné výsledky komunálnych volieb v Česku odrážajú pozície strán na celoštátnej úrovni. Vo väčšine krajských miest je víťazom hnutie ANO a potvrdil sa trend prepadu ľavicových strán - ČSSD a komunistov.

06.10.2018 17:58 , aktualizované: 07.10.2018 01:52
debata (53)

Výsledky 1. kola doplňovacích senátnych volieb potom podľa politológov ukazujú, že Senát sa z hľadiska stranickopoli­tického rozdrobí. Hnutie ÁNO získalo v tohtoročných komunálnych voľbách najviac veľkých miest.

„Väčšinou to ale nie je drvivé víťazstvo, môže sa stať, až sa budú tvoriť koalície, že vypadne z kola von, bude záležať na povolebných vyjednávaniach,“ upozornil politológ Josef Mlejnek z Katedry politológie Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe. Podľa politológa Ladislava Mrklasa z Vysokej školy CEVRO Inštitút je ÁNO v súčasnej dobe „hegemónom priestoru od stredu doľava, čistí ho od sociálnych demokratov a od komunistov, a to v mnohých veľkých i menších mestách“.

Prahu čakajú zmeny

V Prahe postupuje sčítanie hlasov pomalšie ako v menších sídlach, ale podľa predbežných výsledkov sa črtá, že do vedenia mesta sa nemusí dostať ani hnutie ANO, ani ODS.

Po sčítaní troch štvrtín hlasov tesne v metropole viedla ODS, za ňou boli Piráti a s takmer rovnakým výsledkom Praha Sobě a koalícia TOP 09, STAN a ľudovcov – „Spojené síly pro Prahu“. ANO bolo v tom čase piate.

Hnutie Praha Sobě začalo rokovania o prípadnej koalícii na pražskom magistráte s Pirátmi a Spojenými sílami pro Prahu.

"Zmena je skutočne na dosah, zostáva dohovoriť koalíciu. Ja len apelujem, aby sme rýchlo konali. Hlavný kľúč k riešeniu problémov, ktoré Praha má, ako je doprava a bývanie, je práve zrýchlenie magistrátu. A ťažko presvedčíme voličov, že vieme zrýchliť magistrát, keď budeme dohovárať koalíciu strašne dlho, "povedal novinárom Jan Čižinský, líder hnutia Praha Sobě.

Prvých päť strán má po sčítaní troch štvrtín hlasov veľmi tesný rozostup 15 až 18 percent. Iné strany sa do zastupiteľstva nedostanú, prvýkrát od roku 1990 tak z neho tak vypadnú zástupcovia ČSSD a KSČM.

Ľavicové strany výrazne stratili

Komunisti stratili prvýkrát od roku 1990 pozície v zastupiteľstvách niektorých veľkých miest, uviedol Lubomír Kopeček z brnianskej Masarykovej univerzity. „Potvrdzuje sa, čo bolo vo voľbách do snemovne, teraz sa to prenieslo na komunálnu úroveň,“ podotkol. V Prahe sa prvýkrát od roku 1990 okrem komunistov nedostanú do zastupiteľstva i zástupcovia ČSSD.

„Pokiaľ ide o sociálnu demokraciu, je to veľký neúspech, ČSSD de facto stráca politický vplyv vo všetkých krajských mestách, výsledky sú žalostné,“ povedal v Českej televízii politológ Daniel Kunštát z Vysokej školy CEVRO Institut. Domnieva sa, že z hľadiska celoštátnej politiky sú výsledky v týchto mestách dôležité, tak z hľadiska vývoja vo vnútri jednotlivých politických strán, ako aj z hľadiska prestíže na celoštátnej úrovni. „V tomto zmysle si myslím, že tie voľby dopadli tragickým neúspechom sociálnej demokracie,“ uviedol.

Predbežné výsledky ukazujú na úspech ODS. Podľa Mlejnka potvrdila svoju pozíciu v komunálnej politike. „Je vidieť, že ODS sa v komunálnych voľbách darí,“ podotkol. Občianskym demokratom sa darilo aj v senátnych voľbách, v ktorých počet postupujúcich oproti minulým voľbám zdvojnásobili. Do druhého kola postúpi možno až 11 kandidátov, rovnako ako zástupcov hnutia ANO.

Politológovia však upozorňujú, že ANO v druhom kole príliš úspešné nebýva. „ODS má dobrú východiskovú pozíciu, pretože jej voliči sa o politiku zaujímajú a chodia k voľbám, voliči ANO nebudú mať takú veľkú disciplínu,“ myslí si Mlejnek. „Voľby do Senátu môžu nakoniec vyústiť vo veľký úspech ľudovcov, majú šancu stať sa najsilnejším senátorským klubom,“ uviedol Tomáš Lebeda z Filozofickej fakulte Univerzity Palackého v Olomouci.

V českých komunálnych i senátnych voľbách, ktoré sa skončili v sobotu popoludní, už sčítali takmer všetky hlasy. Volebná účasť v komunálnych voľbách predstavovala viac ako 47 percent.

Tam, kde KDU-ČSL kandidovala samostatne, mali podľa volebných strán po sčítaní štyroch pätín okrskov 2701 zastupiteľov, STAN 1263 a ČSSD 1240 zastupiteľov. ODS zatiaľ obsadili 1146 kresiel a komunisti 954. Vládne hnutie ANO, malo po sčítaní štyroch pätín okrskov 424 poslancov a očakáva sa, že bude bodovať až vo väčších mestách, podobne ako niektoré ďalšie parlamentné strany. TOP 09 obsadila zatiaľ 91 zastupiteľských miest, SPD Tomia Okamuru 37 a Piráti zatiaľ 19.

Babiš: Vyzerá to na veľký úspech nášho hnutia

Český premiér Andrej Babiš až po siedmich hodinách od zatvorenia volebných miestností predstúpil pred novinárov, aby povedal, čo si myslí o predbežných výsledkoch volieb. „Vyzerá to na veľký úspech nášho hnutia,“ vyhlásil. Jeho hnutie ANO pritom síce uspeje vo väčšine veľkých miest, ale veľmi pravdepodobne stratí Prahu, čo považoval Babiš za prestížnu vec. Babiš priznal, že v Prahe to nedopadne dobre. Premiér je však presvedčený, že na jeho vládu to nebude mať vplyv.

„Všetko je to o ľuďoch,“ uviedol.„Občania vnímajú, že hnutie ANO posúva našu vlasť dopredu,“ povedal tiež premiér a dodal, že jeho hnutie viedlo veľmi pozitívnu kampaň, na rozdiel od niektorých súperov, cituje Babiša portál iDNES.cz.

Volili sa aj senátori

Súčasne s komunálnymi voľbami sa v ČR volila tiež tretina nových senátorov. Za senátora bol znovuzvolený už v prvom kole Jiří Čunek (KDU-ČSL) v okrese Vsetín, ktorý po sčítaní takmer všetkých hlasov v obvode získal 51,5 percent hlasov.

V Prahe sa pohybujú okolo 50-percentnej hranice tiež traja bývalí prezidentskí kandidáti – Jiří Drahoš, Marek Hilšer a Pavol Fischer. Napokon Drahoš získal dostatok hlasov už v prvom kole a bude senátorom.

Ak žiaden z kandidátov nezíska vo svojom obvode nadpolovičnú väčšinu hlasov, bude sa za týždeň konať druhé kolo. Do neho postúpia dvaja najúspešnejší kandidáti.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Česko #komunálne voľby #hnutie ANO