Proti ťažbe uhlia v nemeckom Hambašskom lese demonštrovalo 50 000 ľudí

Zhruba 50 000 ľudí sa zišlo v sobotu na demonštrácii proti ťažbe uhlia v Hambašskom lese v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Protest sa konal deň po tom, ako nemecký súd vydal nariadenie, ktorým predbežne zabránil výrubu časti tohto starobylého lesa, priblížila agentúra DPA.

06.10.2018 19:58
nemecko, protest, výrub lesa, ťažba uhlia Foto: ,
Zhruba 50 000 ľudí sa zišlo v sobotu na demonštrácii proti ťažbe uhlia v Hambašskom lese. Z pôvodného 4 100-hektárového pralesa ostalo v súčasnosti len asi 200 hektárov zalesnenej plochy.
debata (10)

Podľa šéfa environmentálnej mimovládnej organizácie BUND Dirka Jansena išlo o vôbec najväčšiu demonštráciu, akú kedy tento región známy ťažbou uhlia zažil. Organizátori pôvodne rátali s účasťou asi 20 000 ľudí. Miestna polícia svoj odhad účasti bezprostredne nezverejnila, jej hovorkyňa však uviedla, že demonštrácia prebiehala pokojne. Niekoľko tisíc demonštrantov zamierilo počas sobotňajšieho protestu hlbšie do lesa. Aktivistom však podľa policajnej hovorkyne nebolo povolené stavať si v lese nové domy v korunách stromov.

Hambašský les sa v uplynulých týždňoch dostal na titulky domácich i zahraničných médií. Polícia tam totiž zlikvidovala okolo 60 domov, ktoré si postavili na stromoch aktivisti demonštrujúci už niekoľko uplynulých rokov proti pokračovaniu ťažby hnedého uhlia, pripomenula agentúra DPA.

Konanie pôvodne zakázaného protestu, ktorý v lese na sobotu zvolali environmentálne skupiny vrátane organizácií BUND či Greenpeace, odobril v piatok súd. Aktivisti v tento deň zaznamenali dvojité víťazstvo, iný nemecký súd totiž rozhodol o pozastavení výrubu, ktorý plánoval vykonať v najbližších mesiacoch nemecký energetický koncern RWE, aby tak mohol rozšíriť povrchovú ťažbu hnedého uhlia.

Súd v nemeckom meste Münster pozastavil v piatok výrub v reakcii na podnet organizácie BUND, ktorá argumentovala, že územie Hambašského lesa pri Kolíne nad Rýnom spĺňa kritériá na ochranu podľa príslušnej európskej smernice, pričom poukázala na tamojšiu populáciu netopierov. Súd oznámil, že vzhľadom na rozsah priloženej dokumentácie a zložitosť právnych otázok nie je možné prípad riešiť v zrýchlenom konaní, rozhodol však o pozastavení výrubu, aby nedošlo k nezvratnej zmene skutkového stavu.

Demonštrantov v sobotu podporilo aj niekoľko tisíc ľudí, ktorí sa zo solidarity s nimi zišli na proteste v meste Mníchov. Okrem zachovania Hambašského lesa chceli svojou demonštráciou upriamiť pozornosť aj na klesajúcu populáciu hmyzu, práva zvierat a ochranu zelene.

Hambašský les je domovom stáročných dubov i bukov a žijú v ňom tiež napríklad chránené druhy viacerých zvierat, medzi nimi i netopierov. Z pôvodného 4 100-hektárového pralesa ostalo v súčasnosti len asi 200 hektárov zalesnenej plochy.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protest #výrub lesov