Tesne, ale predsa. Kavanaugh je deviaty člen najvyššieho súdu USA

Senát Spojených štátov v sobotu tesne potvrdil kontroverzného sudcu Bretta Kavanaugha ako deviateho člena amerického najvyššieho súdu.

07.10.2018 00:00 , aktualizované: 01:28
debata (178)

Takýto výsledok sa očakával, keďže kandidátovi prezidenta Donalda Trumpa už v piatok prisľúbila podporu väčšina senátorov, hoci tesná. Trump výsledok hlasovania vzápätí privítal a oznámil, že Kavanaugha bezprostredne uvedie do funkcie.

Priebeh hlasovania, ktoré sa skončilo len veľmi malým rozdielom 50 ku 48 hlasom v prospech 53-ročného Kavanaugha, narušili silné protesty v sále. Trumpov kandidát čelil v posledných týždňoch obvineniam zo sexuálneho násilia, ktorého sa údajne dopustil v mladosti. Kavanaugh tieto obvinenia odmietal.

„Tlieskam a gratulujem Senátu za potvrdenie nášho VEĽKÉHO KANDIDÁTA sudcu Bretta Kavanaughy na Najvyššom súde Spojených štátov,“ privítal prezident Trump na twitteri výsledok hlasovania Senátu. „Ešte dnes (v sobotu) podpíšem jeho vymenovanie do funkcie a bude do úradu oficiálne uvedený. ​​Aké vzrušujúce!“ dodal šéf Bieleho domu.

Brett Kavanaugh v sobotu zložil prísahu a stal sa tak 114. sudcom v histórii Najvyššieho súdu Spojených štátov. Na schodoch súdnej budovy proti nemu protestovali podľa agentúry DPA asi dve stovky ľudí. Trump dav protestujúcich označil za „maličký“.

Neskôr prezident Trump na ceste svojím lietadlom Air Force One do Kansasu novinárom povedal, že si je „stopercentne“ istý, že Christine Blaseyová Fordová, ktorá Kavanaugha obvinila z pokusu o znásilnenie, sa pomýlila, keď označila za útočníka práve novozvoleného sud­cu.

„Je to jeden z dôvodov, prečo som si ho vybral, pretože tu nie je nikto s takou veľmi čistou minulosťou ako Brett Kavanaugh. Je vynikajúcou osobou a som veľmi poctený, že som ho vybral,“ povedal. „Som veľmi poctený, že bol schopný odolať tomuto hroznému, hroznému útoku zo strany demokratov,“ dodal prezident.

Podľa šéfa republikánskej senátnej väčšiny Mitcha McConnella sa Senát svojím hlasovaním „postavil za prezumpciu neviny“. Potvrdenie kandidáta na sudcu najvyššieho súdu označil za „dobrý deň pre Ameriku“ a vyjadril presvedčenie, že voliči v nadchádzajúcich parlamentných voľbách republikánov odmenia za ich postup.

Ešte v piatok sa zdal byť výsledok hlasovania neistý. Na Kavanaughovu stranu sa ale nakoniec priklonili dvaja kľúčoví váhajúci senátori – republikánka Susan Collinsová a demokrat Joe Manchin. V prípade Manchina médiá poukazujú na to, že jeho rozhodnutie bolo motivované voľbami, v ktorých bude v novembri v štáte Západná Virgínia, naklonenému skôr republikánom, obhajovať svoj mandát.

Priebeh sobotňajšieho hlasovania Senátu niekoľkokrát z galérie narušili hlasné nesúhlasné protesty prizerajúcich sa zástupcov verejnosti. Podľa agentúry AP napríklad keď arizonský senátor Jeff Flake hlasoval v prospech Kavanaugha, jeden z odporcov do sály vykríkol: „Si zbabelec, Flake, úplný zbabelec!“ Nakoniec viceprezident Mike Pence, ktorý hlasovaniu snemovne predsedal, nariadil galériu vypratať.

Schválenie Kavanaughovej nominácie podľa médií upevňuje väčšinu konzervatívne zmýšľajúcich členov najvyššieho súdu.

Opoziční demokrati Kavanaugha odmietajú nielen pre niektoré jeho názory, napríklad na tému potratov či držby zbraní, ale v posledných dňoch najmä pre obvinenia zo sexuálneho obťažovania, ktoré sú datované do jeho študentských rokov. Vyšetrovanie FBI bolo podľa opozície príliš povrchné a krátke, za čím demokrati vidia snahu Bieleho domu schváliť Kavanaugha ešte pred novembrovými voľbami, v ktorých by sa mohol pomer síl v Senáte obrátiť.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Brett Kavanaugh