Haiti zasiahlo zemetrasenie, najmenej 11 mŕtvych

Najmenej 11 mŕtvych si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 5,9, ktoré zasiahlo v sobotu večer miestneho času severozápad karibského ostrovného štátu Haiti. Informoval o tom denník Le Nouvelliste s odvolaním sa na miestne úrady.

07.10.2018 08:32 , aktualizované: 16:13
debata

Epicentrum zemetrasenia, ku ktorému došlo o 20.12 h miestneho času (v nedeľu o 02.10 h SELČ), sa nachádzalo 19 kilometrov severozápadne od mesta Port-de-Paix ležiaceho na severnom pobreží Haiti. Jeho hypocentrum ležalo v hĺbke takmer 12 kilometrov, vyplýva z údajov amerického geologického ústavu USGS. Slabšie otrasy pocítili aj v metropole Port-au-Prince i v susednej Dominikánskej republike.

V Port-de-Paix museli v nemocniciach ošetriť vyše 100 zranených. Na viacerých miestach v postihnutej oblasti sa zrútili budovy alebo boli vážne poškodené. V meste Plaisance du Nord sa zrútilo priečelie katolíckeho kostola.

Haitský premiér Jean-Henry Céant na Twitteri oznámil, že vznikol krízový tím, ktorého súčasťou sú aj zástupcovia ministerstiev vnútra, zdravotníctva a obrany.

Chudobné Haiti, ktorého mnohí obyvatelia žijú v biednych podmienkach, často zažíva zemetrasenia. V roku 2010 mimoriadne silné otrasy s magnitúdou 7,1 poškodili veľkú časť hlavného mesta a zahynulo pri nich podľa odhadov vlády 300 000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Haiti