V Bulharsku zavraždili novinárku Viktoriu Marinovú

V bulharskom meste Ruse bola v sobotu zavraždená novinárka Viktoria Marinovová, ktorá pracovala pre regionálnu televíziu TVN. Informovalo o tom na Twitteri konzorcium investigatívnych novinárov a médií OCCRP. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vraždu odsúdila a vyzvala na dôkladné vyšetrenie tohto zločinu.

07.10.2018 13:42 , aktualizované: 17:35
NEARCHIVOVAT! Bulharsko vražda novinárka... Foto: ,
Európska federácia novinárov pripomenula, že posledný článok Viktorie Marinovej sa venoval problému štátnej korupcie.
debata (1)

Bulharský denník Dnevnik na svojej internetovej stránke uviedol, že nález tela 30-ročnej novinárky ohlásil v sobotu o 14.24 h na linke 112 neznámy volajúci. Jej obnažené telo sa našlo v kríkoch na ťažko prístupnom mieste neďaleko móla na 492. kilometri rieky Dunaj.

Podľa posledných informácií poskytnutých prokuratúrou a políciou dnes popoludní na tlačovej konferencii v Ruse tridsaťročná žena zomrela v dôsledku úderov do hlavy a dusenie. Zatiaľ však nemožno potvrdiť, či bola predtým skutočne znásilnená, ako sa v niektorých médiách objavilo.

Súvisí vražda s jej prácou?

Polícia v Ruse v súčasnosti preveruje, či vražda Marinovovej súvisí s jej prácou, alebo išlo o osobne alebo sexuálne motivovaný zločin. Počiatočné vyšetrovacie úkony súvislosť s jej novinárskou prácou neodhalili. Podľa miestnej prokuratúry vyšetrovatelia nateraz pracujú so všetkými možnými verziami a zatiaľ sa im nepodarilo identifikovať žiadnych podozrivých. Vyšetrovatelia na mieste nenašli novinárkin mobilný telefón, kľúče od auta ani niektoré súčasti jej oblečenia.

Posledná Marinovovej odvysielaná reportáž z 30. septembra sa venovala nedávnemu zadržaniu dvoch žurnalistov v meste Radomir ležiacom južne od Sofie. Novinári vyšetrovali okolnosti zničenia dokumentov, ktoré mali dokazovať spojitosť bulharskej stavebnej spoločnosti GP s manipuláciou tendrov EÚ. Európska federácia novinárov (EFJ) pripomenula, že posledný Marinovovej článok sa venoval problému štátnej korupcie.

OBSE žiada dôkladné vyšetrenie zločinu

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) odsúdila v nedeľu brutálnu vraždu bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej a vyzvala na dôkladné vyšetrenie tohto zločinu. Informoval o tom spravodajský server BalkanInsight.com.

„Som šokovaný zo strašnej vraždy investigatívnej novinárky Viktorije Marinovovej v Bulharsku. Naliehavo vyzývam na komplexné a dôkladné vyšetrovanie. Zodpovedné osoby musia byť potrestané,“ napísal na Twitteri predstaviteľ OBSE pre slobodu médií Harlem Désir.

Za posledných 12 mesiacov boli v krajinách Európskej únie zavraždení traja novinári, z ktorých dvaja – slovenský novinár Ján Kuciak a jeho maltská kolegyňa Daphne Caruana Galiziová – dokázateľne v súvislosti so svojou prácou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Bulharsko #novinárka