Taliban sa zaprisahal, že prekazí blížiace sa parlamentné voľby v Afganistane

Militanti z radikálneho hnutia Taliban označili v pondelok blížiace sa parlamentné voľby v Afganistane za "americké sprisahanie zamerané na ospravedlnenie ďalšej zahraničnej okupácie" a zaprisahali sa, že urobia všetko, čo je v ich moci, aby hlasovaniu zabránili. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

08.10.2018 10:29
Afganistan, taliban Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Militanti uviedli, že sa budú zameriavať na každého, kto sa bude snažiť pomáhať v procese volieb tak, aby boli úspešné, a predovšetkým na afganské bezpečnostné sily.

Nezávislá volebná komisia už skôr oznámila, že v deň volieb 20. októbra bude po celej krajine na zabezpečenie volebných miestností rozmiestnených najmenej 54.000 príslušníkov afganských síl.

Taliban vo vyhlásení označil voľby nielen za akt proti islamským zákonom, ale aj za akt, ktorý je „jasne v rozpore s afganskými národnými záujmami“.

Za posledné dva mesiace bolo po celom Afganistane zabitých najmenej osem kandidátov na kreslá v parlamente.

Minulý týždeň teroristická organizácia Islamský štát (IS) zabila pri samovražednom bombovom útoku na predvolebné zhromaždenie vo východnej provincii Nangarhár najmenej 18 ľudí a takmer 50 ďalších osôb zranila.

Politický komentátor pôsobiaci v hlavnom meste Kábul Ahmad Saídí vysvetlil, že voľby ohrozujú samotnú podstatu islamskej ideológie Talibanu, ktorá odmieta voľby a vyžaduje vernosť princípom.

„To je jediný dôvod, prečo sa Taliban snaží prekaziť proces volieb,“ dodal Saídí.

Komentátor však tiež tvrdí, že Taliban nemá zákonné právo na vládnutie v Afganistane, keďže pácha zločiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #parlamentné voľby