Navracanie migrantov z Nemecka do Talianska bude len v malom rozsahu

Taliansko bude môcť spätne prijímať migrantov, ktorých vyhostí Nemecko, avšak len v malých počtoch. Pre denník Il Messaggero to vyhlásil v pondelok predstaviteľ talianskeho ministerstva vnútra Nicola Molteni, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

08.10.2018 17:10
EÚ, Lýbia, migranti, more Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Najvyšší počet migrantov posielaných naspäť do Talianska sa podľa neho zvýši z približne 25 na maximálne 50 mesačne, ako umožňujú tzv. dublinské pravidlá v rámci EÚ. Dodal, že zvýšenie by bolo možné na základe bilaternálnej dohody medzi Berlínom a Rímom, takáto dohoda však „v tejto chvíli neexistuje“.

Nemecko v uplynulých mesiacoch rokovalo s Talianskom o dohode, ktorá by upravovala spätné prijímanie migrantov zastavených na nemeckých hraniciach. Odmietnuté osoby je možné vrátiť do Talianska v prípadoch, ak tam predtým požiadali o azyl.

Nemecké ministerstvo vnútra poprelo v nedeľu správu, podľa ktorej Berlín plánoval v nadchádzajúcich dňoch vrátiť do Talianska skupinu migrantov aj bez súhlasu tamojšej vlády, na čo reagoval podráždene minister vnútra Matteo Salvini. Ten pohrozil zatvorením talianskych letísk pre charterové lety z Nemecka.

Podľa Molteniho však ide len o súčasť rétoriky nemeckého ministra vnútra Horsta Seehofera pred voľbami v domovskej spolkovej krajine Bavorsko. „Myšlienka charterových letov predpokladá, že v priebehu niekoľkých mesiacov by k nám mohli vrátiť 40.000 ľudí. V dohodách sa však nič nezmenilo,“ vyjadril sa predstaviteľ.

V súčasnej situácii môže Nemecko vyhostiť migrantov do Talianska len v priebehu prvých šiestich mesiacov od príchodu a v prípadoch, keď je dokázateľné, že sa dostali do EÚ cez Taliansko, upozornil Molteni.

Taliansko sa stalo hlavnou počiatočnou destináciou pre migrantov prichádzajúcich do Európy zo severnej Afriky. V súlade s nariadeniami EÚ je teda Taliansko tým štátom, ktorý je povinný prijímať ich žiadosti o azyl.

Nemeckú vládnu koalíciu ohrozil ešte v júni spor medzi Seehoferovou Kresťanskosociálnou úniou Bavorska (CSU) a Kresťanskodemo­kratickou úniou Nemecka (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, ktorý sa týkal zámeru spolkového ministra vnútra sprísniť azylovú politiku krajiny. Strany sa napokon dohodli na tom, že migranti budú zastavovaní na hraniciach a posielaní nazad do tých krajín Európskej únie, v ktorých sa predtým zaregistrovali.

debata chyba