Rumuni odmietli rozdelenie a vzájomnú nenávisť

Stálo to v prepočte približne 35 miliónov eur. Referendum, ktoré v Rumunsku zorganizovala Koalícia za rodinu a kampaň viedla s výdatnou podporou cirkví aj väčšiny parlamentných strán. Referendum, ktorým chceli dosiahnuť ústavný zákaz manželstiev párov rovnakého pohlavia, je však neplatné. Podobne ako na Slovensku v roku 2015 sa na ňom zúčastnilo len vyše 20 percent oprávnených voličov.

08.10.2018 19:11
Rumunsko referendum homosexuálne manželstvo... Foto: ,
Referendum, ktorým chceli v Rumunsku dosiahnuť ústavný zákaz manželstiev párov rovnakého pohlavia, je neplatné.
debata (45)

Kontroverzný plebiscit vyvolalo združenie Koalícia za rodinu, ktoré naň vyzbieralo tri milióny podpisov. V Rumunsku síce nie sú povolené sobáše gejov, ani registrované partnerstvá, radikálni konzervatívci však chceli poistku a v ústave vetu o tom, že manželstvo je zväzkom muža a ženy. Argumentovali výrokmi o tom, že chránia „tradičnú rodinu“. Podporila ich vládna Sociálnodemokra­tická strana, ktorá im vyšla značne v ústrety. Plebiscit sa konal dva dni (v sobotu aj v nedeľu, keď ľudia chodia do kostola) a znížilo sa tiež kvórum účasti pre platnosť referenda. Stačilo dosiahnuť 30-percentnú účasť. Radikálom to aj tak nepomohlo.

Väčšina obyvateľov plebiscit odignorovala. „Je to obrovské klamstvo a mrhanie peňazí. Mali by sme nechať na rozhodnutí každého, či sa chce alebo nechce sobášiť bez ohľadu na sexuálnu orientáciu,“ citovala agentúra AFP dôchodkyňu Ileanu Popescuovú, ktorú oslovila po tom, čo v nedeľu vyšla z kostola. Aj na vidieku mnohí oslovení ľudia cez víkend povedali, že majú lepšie veci na robote, napríklad zavárať alebo dorábať víno.

Agresívnu kampaň podporili viacerí

Agresívnu kampaň, ktorá viedla k rastu nenávistných prejavov voči gejom, podporila vplyvná pravoslávna cirkev a ďalšie cirkvi, ale aj takmer všetky parlamentné strany. Dan Barna z opozičnej strany Zachráňme Rumunsko, jedinej, ktorá sa postavila proti referendu, po oznámení výsledkov vyzval vládu na odstúpenie za „premrhanie 40 miliónov eur verejných peňazí“. Vládni sociálni demokrati, ktorí vehementne podporovali plebiscit, chcle podľa odporcov odpútať pozornosť od korupčných škandálov. Šéf vládnych sociálnych demokratov Liviu Dragnea bol odsúdený za navádzanie na zneužitie právomocí verejného činiteľa. Odvolacie konanie v tomto prípade sa začalo práve včera, deň po referende. Za podporu referenda a pokusy zmeniť zákony v boji proti korupcii kritizovali rumunských sociálnych demokratov aj socialisti v europarlamente.

Na bojkot referenda vyzývali desiatky ľudskoprávnych organizácií. Podporili ich niektoré firmy, ale aj umelci a populárni hudobníci. Istý knižničný reťazec ponúkol víkendovú zľavu na knihu pre tých, ktorí si budú radšej čítať, ako by mali ísť hlasovať v takom referende.

Rovnaké práva pre všetkých

„Rumuni odmietli rozdelenie a vzájomnú nenávisť. Je to víťazstvo rumunskej demokracie a navyše Rumuni odmietli zasahovanie pravoslávnej cirkvi do sekulárnych záležitostí štátu,“ vyhlásil po oznámení výsledku referenda Vlad Viski z organizácie MozaiQ. Ten zároveň vyzval politikov, aby uzákonili registrované partnerstvá pre páry rovnakého pohlavia.

Podľa BBC Rumunsko na takýto krok možno aj pristúpi. Koncom septembra totiž tamojší ústavný súd rozhodol, že páry rovnakého pohlavia majú mať rovnaké práva ako heterosexuáli. Tento verdikt prišiel po júnovom rozhodnutí Súdneho dvora EÚ v prípade rumunského občana. Súd v Luxemburgu rozhodol v prospech Rumuna Adriana Comana, ktorý sa v Belgicku zosobášil so svojím americkým partnerom, ale keď sa chcel vrátiť do Rumunska, jeho partnerovi odopreli udeliť manželské víza.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #Rumunsko #referendum